Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKultur
Tisdag 20 april 1999
  

Ska vi göra oss en liten hacka på kriget, eller?


Häromåret läste jag nånstans att broschyren som hängde i ett fransigt snöre ovanför den bakelitsvarta telefonen precis innanför dörren till källartrappan, blivit en svåråtkomlig antikvarisk raritet.
  På en auktion hade någon fått hosta upp nåt i stil med sju-åtta papp för ett felfritt exemplar av ”Om kriget kommer”, terrorbalansens folkmanual, som också var nedklottrad mene-menetekel-rekvisita i pubertetens enahanda melodram.
  Jag minns ingenting av de råd och instruktioner som dolde sig bakom omslagets darrande stadssilhuett, hopkrupen under eldstorm - rött flammande himmel, bara lättnaden när den inte längre fanns där på sin strategiskt genomtänkta plats : faran över, fred i vår tid och åt människorna med handen på gräsklipparen framför sommar-stället eller pappatummetrumkompande bilradioschlagernonsens på PV:ns ratt, från oss alla till er alla en riktigt riktigt god löneglidning ända till pensionen och då! om tusen och en sommarnatt är döden och fruktan och stöveltramp historia.

Och nu, en dryg mansålder senare, när den etniska rensingens ödsmarscher går fram och tillbaka från över den cyniska makt demonstrationens digitalt knutna bombmattor, var finns nu det landsfadermoderliga ansvarets röst som manar oss att använda vårt sunda, kostmedvetna och marknadsanpassade förnuft?
  Det kan jag tala om: på banken.
  I morse lutade sig bankens fondspecialist, en intelligent, godhjärtad och stilig knalle, fram över fanérbordet, sneglade på de blötsnöblöta tidningsfotografierna från massakern, drog efter andan och sa:
  ”Det är inte vackert men det är mitt jobb att säga det - om kriget inte utvecklas till ett storkrig är det bra för alla som pensionssparar i fonder. Det blir bra drag i många viktiga branscher”.
  Om kriget inte kommer hit - en broschyr från din bank, med Marknadens goda minne.
  Där har vi den, broschyren som ger oss goda råd hur vi ska kunna vrida våra samvetsömt fnasiga händer och samtidigt göra oss en liten hacka: avvakta händelseutvecklingen, skriv på några upprop men ligg för helvete kvar i aktiefonderna.
  Så om alla vi fondtorskar tog hem det som går att hem, och förde över alla andra pengar till räntebärande papper - som, om jag fattat saken rätt, stiger i värde när börskurserna sjunker - så har jag en känsla av att det kan bli en pedagogiskt mer effektiv symbolhandling än att aldrig så många namnteckningar under avlatsuppropsbreven.

Dags att kolla A-ekonomi: Genocide B ner 0, 2 % , Albright-index upp 1,12 % vid stängningsdags, nu lämnar vi över till Sportredaktionen: blev det slakt i kvällens final?

Ragnar Strömberg


Kontakta kulturens web-redaktion:
Har du frågor som rör sidornas innehåll eller kulturens policy? - Maila hit!
Rör frågorna tekniska problem, uppdateringar eller saknade sidor? - Maila då hit!