Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKultur
Tisdag 20 april 1999
  

Den fria debatten finns på nätet


Det första Internet-kriget har det kallats, denna fasansfulla konflikt som pågår på Balkan. Benämningen syftar egentligen på den psykologiska krigföringen på nätet mellan de stridande parterna. Men också för oss som inte är indragna i konflikten har detta blivit det första Internet-kriget. Plötsligt är vi inte längre hänvisade bara till svenska media eller till CNN eller BBC för nyheter och kommentarer. Nu kan vi som skaffat oss ett abonnemang själva ta omedelbar del av den diskussion som förs i ett fortfarande oslagbart medium: världspressen.
  I söndags morse kände jag en stor tacksamhet mot detta redskap som rakt in i mitt hem förmedlade ett mycket annorlunda perspektiv i jämförelse med de stockholmska morgontidningar som jag just lagt ifrån mig. Jag kände också tacksamhet mot den brittiska press som ständigt försvarar den fria demokratiska debatten även när det kan vara obekvämt för de politiska makthavare som dragit landet i krig - en press som dessutom förstår att Nato-kritik inte behöver betyda uppbackning av Milosevic.
  I Sunday Times skrev t ex general Sir Michael Rose - tidigare befälhavare för FN-styrkorna i Bosnien - en artikel där han konstaterade att Nato:s strategi redan är förfelad. Det gäller nu, framhöll generalen, för alliansen att snabbast möjligt ta sig ur en ständigt mer tilltrasslad situation.
Observers ledare krävde att Natos strategi utsätts för en hårdhänt granskning. Inte minst dess ständiga flyttande av målstolpar är ju ett klart budskap till Milsoevic att det i grunden rör sig om en halvfärdig politisk planering. I samma tidning skrev Tony Benn, Labours mest rakryggade parlamentsledamot, en kritisk artikel om sina partivänner i regeringen som hittills inte vågat ta en votering i underhuset i krigsfrågan.
  I Sunday Telegraph gisslade John Simpson, BBCs mest erfarne krigskorrespondent, de Labour-politiker som fört en smygkampanj mot hans rapportering från Belgrad, en TV-journalistik som dessa politiker påstår vara partisk till förmån för serberna. Simpsons självklara konstaterande av att bombningarna svetsat samman den serbiska opinionen bakom Milosevic blev tydligen en sanning för mycket för Tony Blair och hans gäng som nu iklätt sig Margaret Thatchers gamla roll som kritiker av ”opatrotiska media”.

Ledaren i Independent on Sunday kritiserade Nato-anhängarna för att de inte vill förstå att också de som motsätter sig bombningarna värnar om mänskliga värden och föraktar Milosevic. Den konflikt, skrev tidningen, som Tony Blair kallat för ”de progressivas första krig” har förvärrat i stället för att avhjälpa den humanitära katastrofen på Balkan.
  Och i en krönika i samma tidning från Washington beskrev den ledande utrikeskommentatorn Mary Dejevsky förberedelserna för firandet av Nato:s 50-årsjubileum i Washington senare i veckan. Det är ett firande, skrev hon, som just nu förefaller olämpligt, för att inte säga perverst.
  Så där håller de på i den brittiska pressen, dag efter dag. Till de häftigaste kritikerna av Natos bombningar hör för övrigt två f.d. chefredaktörer för The Times, Willam Rees-Mogg och Simon Jenkins. Ingen brittisk kopia av Per Ahlmark eller Thomas Gür häcklar dem för att de kräver ett stopp för det bombande som gett Milosevic skydd och förevändning för sina rensningsaktioner.
  Ibland känns det psykologiska avståndet mellan London och Stockholm oändligt. Men tack vare Internet kan vi ändå sekundsnabbt förstå vad det innebär för ett land att ha en verkligt fri och oavhängig press.

Torsten Kälvemark

Det finns flera möjligheter att få information om kriget via internet. Här är adresser ur danska Politiken:
http://www.nyu.edu/globalbeat/syndicate/Belgrade041399.html - serbisk journalist om censur och skräck i Serbien.
http://www.iwpr.net - Institute for War and Peace Reporting.
http://www.egroups.com/list/kosovo-reports/ - Kosovo Report, oberoende rapportering.
http://www.alb-net.com - Kosovo Crisis Center, en kosovoalbansk röst.
http://www.serbia-info.com - Serbia Info News, från Serbiens informationsministerium.
http://www.gov.yu/kosovo - serbiska regeringen.
http://www.kosovapress.com/english/index.htm - de kosovoalbanska partisanernas officiella webadress.
http://www.state.gov/www/regions/eur/kosovo_hp.html - amerikanska utrikesdepartementet.


Kontakta kulturens web-redaktion:
Har du frågor som rör sidornas innehåll eller kulturens policy? - Maila hit!
Rör frågorna tekniska problem, uppdateringar eller saknade sidor? - Maila då hit!