Be om ursäkt en gång för alla, Billström

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Diskrimineringen och förtrycket av romer fortsätter

Tobias Billström
Tobias Billström

Moderaterna och Centerpartiet vill kriminalisera organiserat tiggeri, Sverigedemokraterna vill straffbelägga också den enskilde tiggaren. Sala kommun införde förra sommaren ett generellt förbud mot tiggeri på offentlig plats.

Det finns historiska paralleller mellan vår tids tiggeridebatt och den som ägde rum för hundra år sedan. En av dessa är tendensen att ge etniska grupper skulden för problemen. Rädslan och hatet mot romer utgör nu som då en obehaglig bakgrund till de politiska förslagen. Nu senast har EU börjat förbereda en återgång till visumtvånget för asylsökande medborgare från länderna i västra Balkanregionen.

Migrationsminister Tobias Billström uttalade i en intervju med Ekot (11 dec) sitt stöd för visumtvånget. Den rasistiska internetsajten Avpixlat rubricerade dagen efter ministerns inställning på ett mer direkt sätt än han själv: ”Billström vill återinföra visumkrav för zigenare”. Det är inte första gången Billström agerar gränsvakt mot romer. För två år sedan stödde han polisens utvisning av ett antal romska familjer med motiveringen att de ägnat sig åt tiggeri, trots att tiggeri ännu inte brottsligt och trots att EU-medborgare har rätt att vistas i ett annat EU-land i tre månader utan att behöva redogöra för sin sysselsättning.

Det är oklart om Billström själv känner till det men hans politik följer en lång historisk tradition. 1914 års utvisningslag, som upphörde först 1954, stadgade att ”zigenare” skulle avvisas redan vid gränsen. I den proposition som låg bakom lagen motiverades de stängda gränserna med hänvisningar till att ”zigenareband” drog land och rike runt och försörjde sig som ”yrkestiggare”.

Samtidigt, i en annan del av regeringen, pågår integrationsminister Erik Ullenhags arbete med att ta fram en vitbok om det svenska samhällets historiska övergrepp mot romer under 1900-talet. Det är ingen vågad gissning att vitboken kommer att nämna invandringsförbudet som ett särskilt skamfullt inslag i den svenska politiken mot romer under 1900-talet, en politik som integrationsministern aviserat att staten måste be om ursäkt för.

Kan integrationsministern utfärda en ursäkt för en etniskt diskriminerande lag som migrationsministern samtidigt arbetar för att försöka återuppliva? De dubbla budskapen sticker i ögonen. Och regeringen väljer att än en gång bekämpa romernas sociala problem genom att bekämpa romerna. Det vore kanske bäst att Billström lade sina idéer om visumtvång för romer i papperskorgen och bad om ursäkt för diskrimineringsplanerna här och nu. Så att framtidens svenskar slipper att be om ursäkt än en gång?

Martin Ericsson

Doktorand i historia vid Lunds universitet

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.