ÅSIKT

Expressen rider på SD

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

I går publicerade Expressen namn och bild på två bröder som häktats på sannolika skäl misstänkta för brandattentat mot Lars Vilks. En av dem är så svårt brännskadad att han inte kunde närvara vid förhandlingen.

Han är 19 år gammal.

Lars Vilks

Chefredaktör Thomas Mattsson förklarar att han publicerar bilderna, trots att ingen dömts, eftersom pojkarnas attack riktar sig mot ”yttrandefriheten och tryckfriheten”.

Exakt hur tryckfriheten skadats går han inte in på. De senaste två veckorna har Expressen publicerat 22 texter om Vilks. Ledarsidan, kultursidan och chefredaktören har uttalat sitt reservationslösa stöd. Alla svenska tidningar och kultursidor har ständigt försvarat Vilks. Jag med. Efter rondellhunden var jag en av få journalister som besökte honom.

Thomas Mattsson

Men Mattsson är alltså inte bara säker på att bröderna är skyldiga utan även att bägge agerat frivilligt, att de varit vid sina sinnens bruk, och till och med på varför de gjort som de gjort. ”Bröderna NN drevs av hat mot Lars Vilks” står det i rubriken.

En sak är i alla fall säker, efter Thomas Mattssons beslut är deras möjligheter i det svenska samhället exakt lika med noll.

Mattssons försvar för yttrandefrihet är ofta rakryggat men här rider han på Jimmie Åkessons rygg.

Jag skulle kunna använda min yttrandefrihet till att påstå att Thomas Mattsson drivs av hat mot muslimer. Och precis som för den 19-åring Mattsson förvandlat till yttrandefrihetens fiende nummer ett skulle det vara upp till honom att bevisa motsatsen.

Jag tror jag gör det: Till skillnad från 19-åringen har ju Mattsson tillgång till Sveriges näst största tidning för att rentvå sig.

Martin Aagård