Vi måste få veta vad Dagens Nyheter känt till

Torsten Kälvemark: skandalen på försvarsdepartementet är också en skandal för journalistiken

avTorsten Kälvemark

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Foto: LEIF R JANSSON och Jonas ekströmer / TT / TT NYHETSBYRÅN
Mikael Holmström, Dagens Nyheter, och Peter Hultqvist.

Vi måste få veta hur mycket Peter Hultqvist känt till! Det var Dagens Nyheters ledarredaktion som nyligen ställde kravet mot bakgrund av den skandal på försvarsdepartementet som tidningens grävande journalist Mattias Carlsson just hade avslöjat. En affär som tvingade försvarsministerns pressekreterare Marinette Nyh Radebo att avgå på grund av tidigare kopplingar till vapenlobbyism och pågående privata affärer.

Ett lika välmotiverat krav är egentligen att få veta vad DN känt till. Tidningen har en så kallad säkerhetspolitisk reporter, Mikael Holmström, som i åratal har följt försvarsministern på hans resor. Holmströms (och därmed DN:s) relation till Hultqvist påminner något om Svensk Damtidnings förhållande till kungen. Ingen kritisk granskning, inte ens när försvarsministern i ett anförande inför ett amerikanskt universitet förra året påstod att USA ”varit trogen den världsordning som den etablerades efter andra världskriget”.

Som om Vietnam- och Irakkrigen aldrig existerat och som om inte Sveriges regering ofta fått påtala amerikanska brott mot internationell rätt.


Holmström var förstås med på resan över Atlanten och var klart upphetsad över Peter Hultqvists träff med Trumps försvarsminister. Han verkar dock slarvigt nog inte ha läst talet. Var detta bisarra anförande i sitt exempellösa Washingtonkramande möjligen skrivet av pressekreteraren, den tidigare vapenlobbyisten? Man börjar undra.

Att DN:s säkerhetspolitiska reporter efter otaliga möten och gemensamma resor med Marinette Nyh Radebo inte rapporterat om hennes bakgrund beror förstås på att de haft delvis sammanfallande försvarspolitiska intressen. Det fordrades alltså en riktig journalist för att sanningen skulle komma fram.

DN:s redaktionsledning borde ha en hel del att diskutera i ljuset av den aktuella affären.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM