Rent hus är skräp-tv i kalla tider

Av: Åsa Linderborg

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Det nya inom uppfostrings-tv är program om folk som inte städar. Rent hus i TV?4 besöker några av landets ”oändligt många familjer” som verkar normala men ”under ytan” döljer en massa snusk. Speakerrösten hotar att Sverige kan ”gå under” av alla människor som inte lärt sig eller orkar svabba och skura.

”Men Gud, hur kan man leva så här?” frågar Marlené Eriksson, vd för ett eget städföretag med 50 anställda, när hon kliver in i familjen Rambergs stökiga och, för all del, skitiga lägenhet.

”Ser du hur din fläkt ser ut, Alexandra?” ”Känner du inte stanken, Karl?”, undrar Marie-Louise Danielsson Tham, professor i livsmedelhygien, när hon samlar bakterieprov för odling.

I det första avsnittet fick man se den vänlige och ensamme Helder motvilligt göra sig av med närmare tre ton grejer: ”Skärpning, Helder!”, barskar kvinnorna, som vore han mindre begåvad. Makarna Ramberg i gårdagens avsnitt visades lite mer respekt, å andra sidan drog man in två barn som omöjligt kunde förstå vidden av att vara med i programmet. Man rotade i deras rum och vrår, tvingade dem förfasa sig över pälsänglar och kissrester de inte visste fanns.

De snuskansvariga skäms, viker bort blicken och vill avsluta samtalet. De skyller på varandra och ångrar att de ställde upp. Kanske, inser man, är det trots allt inte en städexpert de behöver för att få ordning på livet.

Rent hus är ett program i kalla tider. När människovärdet devalveras och alla ska disciplineras, räds vi det avvikande. Inga variationer på normaliteten accepteras; inredningstidningarna visar att hemmen (helt andra kåkar och våningar än dem Rent hus invaderar) ska vara lika kala och själlösa som makthavarna – de som just beslutat införa skattelättnader för den som redan hade råd att inte själv dammtorka. Titta på TV?4 och lär dig städa, eller betala några hundralappar för en liten människa ur Marlenés städteam. Ta råd eller ta dig råd. Så görs städningen åter till en statusfråga.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.