Kultur

Det är ju mord!

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Maria-Pia Boëthius om en fruktansvärd verklighet och mediernas patriarkala världssyn

En dödsbringande epidemi har drabbat kvinnorna i Europa; en farsot så ohygglig att den blivit den främsta dödsorsaken för europeiska kvinnor mellan 15 och 44 år. Det rör sig inte om böldpest eller aids utan farsoten går under namnet ”misshandel”. I Dagens Eko i P 1 den 27 september sa man ordagrant: ”Misshandel är den vanligaste dödsorsaken för kvinnor mellan 15 och 44 år.” Dagens Nyheter hade en notis om saken, med samma ordalydelse. Det är Europarådet som offentliggjort en rapport om kvinnodöden i Europa. Man tänker sig vid läsandet att kvinnorna insjuknar i denna ”misshandel” och sedan stillsamt dör bort.

Aldrig någonsin i mitt liv har jag läst eller hört en så vinklad nyhet – och jag har läst oräkneliga – ägnad att till varje pris och med alla till buds stående, språkliga medel dölja sanningen. Den fasaväckande sanningen är ju att MORD är den främsta dödsorsaken för kvinnor i Europa mellan 15 och 44 år. Och att det är män som mördar dem. Det ”vanligaste” sättet för en yngre kvinna att dö i Europa är att bli ihjälslagen eller ihjältorterad av en man. Men ingenstans, vare sig i Dagens Eko eller Dagens Nyheter, förekommer ordet man. Kvinnor dödas ”av sin partner”. Gärningsmännen är osynliga, de mördande männen är osynliga – i stället blir det abstrakta ”misshandel” den vanligaste dödsorsaken; inte mäns dödliga våld mot kvinnor. Hela fokus läggs på kvinnor som offer, de mördande männen berörs inte med ett ord!

För mig var detta en oerhört uppskakande nyhet – en verklig nyhet. Jag visste inte att mäns mördande var den vanligaste dödsanledningen när unga kvinnor dör i Europa. Att det bara var värt en notis i DN och ett kort inslag, som ströks framåt kvällen i Dagens Eko, säger något djupt oroande om svenska medier. På kvällstidningarnas löpsedlar har vi kunnat läsa att man kan dö av hårfärgningsmedel. Men om mäns mord på kvinnor som främsta dödsorsak fanns inte ett ord på dessa löpsedlar. Hur är det möjligt? Vad säger detta om svenska mediers världsbild? Vems verklighet är det egentligen man beskriver? Och på vilket sätt?

I Udda fredag i P 1 i fredags krävde upprörda kvinnor att teatrarna ska upprätta en jämställdhetsplan och att teatrarnas repertoar ska underställas en genusgrupp. Det är bra. Och det borde ha gjorts för länge sen i svenska medier; i public service såväl som mainstreamtidningar.

Notisen om ”misshandel som vanligaste dödsorsak” visar på en avgrund av omedvetenhet, ren dumhet eller en totalt patriarkal berättelse om världen, som vi inte längre står ut med.

Maria-Pia Boëthius

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!