ÅSIKT

Birgitta Trotzig död

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Akademiekollegan: "Hon var inte lik någon annan"

Foto: SCANPIX
Författaren Birgitta Trotzig blev 81 år.

Författaren och akademieledamoten Birgitta Trotzig har avlidit, 81 år gammal. Under sin livstid skrev hon ett 20-tal romaner, många om skuld och frigörelse, och fick ett flertal litteraturpriser.

Birgitta Trotzig avled sent på lördagskvällen efter en längre tids sjukdom, skriver Peter Englund, Svenska Akademiens ständige sekreterare, på sin blogg.

Trotzig, som satt på stol nummer sex i Akademien sedan 1993, var en prisbelönad författare och lyriker.

– Hon hade en absolut egenart, hon var inte lik någon annan, säger akademiekollegan Per Wästberg till TT.

Blev katolik

Birgitta föddes i Göteborg 1929 och växte upp i Kristianstad, som enda dotter till språklärarna Astri och Oscar Kjellén. Hon studerade litteratur- och konsthistoria vid Göteborgs universitet och efter studenten gifte hon sig med konstnären Ulf Trotzig. 1951 gjorde hon litterär debut med novellsamlingen "Ur de älskandes liv". Fyra år senare konverterade hon till katolicismen.

Till skillnad från flera andra samtida författare hade Birgitta ett religiöst språk som utmärkte henne från 68-vänstern och anarkisterna. Centrala teman i hennes böcker är skuld och frigörelse.

Bodde i Frankrike

1955-1972 bodde Trotzig i Frankrike. Mellan 1967-1993 var hon ledamot i litterära samfundet De Nio, som främjar freds- och kvinnorfrågor. Hon har varit medarbetare för Aftonbladet och tilldelats ett flertal priser för sina verk – bland annat Gustaf Fröding-stipendiet (1961), Selma Lagerlöfs litteraturpris (1984) och Sveriges Radios Lyrikpris (2007).

Enligt Peter Englund var hon "begåvad, skarp, intelligent och kunnig". 

– Samtidigt var hon en person som inte lät allvaret gå över på egen person. Hon var rolig att ha att göra med helt enkelt, säger han till DN.

Magda Gad