ÅSIKT

Jimmie Åkesson bor inte på Södermalm

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Åsa Linderborg
KULTUR

”Under många tusentals år har negern kunnat softa i värmen, käka lite bananer, våldta nån förbipasserande kvinna eller unge, slåss med andra negerhannar och äta upp dem, spela lite trumma …”.

Per T K Wahlberg, kommunfullmäktigeledamot i Landskrona, uteslöts ur Sverigedemokraterna efter det där uttalandet. Det var lite för mycket för ett parti som ville upp på riksdagsparnassen.

Många av Wahlbergs partikamrater har sagt liknande saker, utan att förlora sitt medlemskap. I veckan utkom Inte som andra (Lindskog Förlag), en liten stapelhög av sverigedemokratiska uttalanden om homosexuella, judar, kvinnor och muslimer.

Meningen är att läsaren ska förfasa sig, och det gör jag också. Men inte hela tiden. Exempel hämtat ur SD:s partiprogram: ”Hembygden och närmiljön har, vid sidan av familjen, stor betydelse för vår identitet”.

Citatet ska visa att sverigedemokrater är inskränkta nationalromantiker – och det är de ju – men är känslan för hembygden och närmiljön något som utmärker endast uttalat främlingsfientliga? Även den ”fördomsfria” intelligentian som slagit ner sina bopålar på Södermalm i Stockholm identifierar sig med sin närmiljö – annars skulle den inte prompt bo just där kvadratmeterpriset är pyramidalt.

Ingen annanstans är föraktet mot SD så stort som på Södermalm. Jimmie Åkesson skulle aldrig kunna ha adress där, men det har å andra sidan inga muslimer heller – procentuellt finns det färre invandrare på Mosebacke än i Vellinge. Invandrare städar på McDonalds och har skomakeri på Östgötagatan, men de bor inte där. Ovan Björns trädgård ligger en försynt moské, som upplysta vänsterliberaler – däribland en känd apartheidmotståndare med stol nummer 12 i Svenska Akademien – ville stoppa då ”moskéer passar bäst där muslimer bor”. Ergo: här ska de aldrig nånsin leva.

Problemet med Inte som andra och liknande dumskallemanualer över SD, är att de fungerar som avlatsbrev för alla andra. Europeisk flyktingpolitik, som tillåter afrikaner att drunkna i Adriatiska havet, framstår som sansad bara för att den inte motiveras med uttalanden om negrer som våldtar ungar. Vem minns i skenet av SD:s uttalanden Janne Josefssons valstugereportage från 2002, där den rumsrena borgerligheten tog bladet från munnen?

”Folk har en tendens att söka sig till originalet”, sa Jimmie Åkesson förhoppningsfullt, när Moderaterna aviserade hårdare tag mot invandrare. Rasismen kom inte med Jimmie Åkesson, den är äldre än så, men SD ursäktar regeringen att föra en politik som inte tidigare var möjlig. Det finns fler man kan göra citatsamlingar över.