Fiskeljud

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Symaskinsförsäljarna, försäkringsmäklarna, begravningsentreprenörerna, alla lyssnar de givetvis lika ofta på ljud som andra människor. Men de lyssnar på specialistvis. På grund av våra avsikter och kunskaper att klassa ljud som riktiga, viktiga, ovidkommande, störande, acceptabla och så vidare, lyssnar vi på olika vis.

I min hjärnas ljudbibliotek finns bland annat en avdelning för "fiskar och fiskeredskap" som jag gärna vill bevara i minnet. Löjornas klirrande stimläte när de simmar uppströms. Gammelgäddans dova stångande. Braxens muttrande från dyn. Abborren i strömmen som stånkar som ett ånglok och lekljudet från honans rasslande fjäll. Den svenska flodkräftans hårda knäppande. Ålens sordinerade trombon. Blanklaxens undervattenstelegraferande.

Ett av dessa minnesvärda ljud är lätet av en mjärde just när man lyfter upp den med en båtshake för att vittja. Först det silande ljudet av vatten genom buren. Sedan tystnadschocken. Och därefter klatschandet av hundra rödögda mörtar som lurats in i fällan.

Mikael Strömberg

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.