ÅSIKT

V75kungen river kulturhuvudstaden

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avChristoffer Röstlund Jonsson

KULTUR

Umeåbornas samlingsplats förstörs för att ge plats åt gallerian ”UTOPIA”.

1 av 2
Här rivs "Apberget" i Umeå för att ge plats åt 20 000 kvadratmeter ”magisk shoppingupplevelse”. TOBIAS ANDERSSON

Min forna hemstad Umeå är en satirisk remix av samtiden. Att (s)tarke mannen Lennart Holmlund heter @v75kungen på Twitter och ofta ber lokalpressen brinna, är ett exempel.

Kulturhataren Holmlund, som förstört sinnen och skördat själar i kommunhuset i 10 000 år, hamnade även i riksmedierna sedan han hånat den döda Whitney Houston i sin officiella blogg. Kommunalrådet tyckte synd om fansen som sponsrat henne att ”köpa knark för flera miljarder”.

Umeå har trots honom krönts till Europas kulturhuvudstad 2014 och absurda mängder miljoner rinner iväg på grund av illa fattade beslut. Den tänkta sponsringen från näringslivet är skral, kulturkassan töms bortom 2015, men, tja, de ska i alla fall sätta upp ett Refused-album på Norrlandsoperan.

Men alla ironiska krumbukter bleknar jämfört med den senaste given: de river Apberget. Det sociala navet i Umeås offentliga liv består av några trappsteg, ett podium, en scen mitt på Rådhustorget. En gratis mötesplats för alla.

Nyligen samlades där 3 000 umebor för att protestera mot det nazitumult som Svenska motståndsrörelsen orsakat i centrum. Jag har själv stått där i en snöstorm och hållit ett illa förberett försvarstal för en ungdomsgård som las ned.

Och nu jämnas det med marken. För att – håll i er – invigningen av en 800 miljoner kronors-galleria inte ska försenas. Och gallerians namn kräver versaler: UTOPIA.

Enligt tekniska nämnden är det bara en temporär "nedmontering" framtvingad av galleriabygget i storleksklassen Godzilla. Men löftena om att återställa den älskade mötesplatsen som den var är oerhört vaga och tvetydiga. Bergets framtid är höljt i dimma.

En van satiriker skulle stryka liknelsen att ett öppet socialt forum där medborgarna protesterar mot fascism, krossas till förmån för vad ägaren Balticgruppen beskriver som 20 000 kvadratmeter ”magisk shoppingupplevelse”. Kan du inte konsumera oss ur krisen via Carlings och JC, ja då kan du fan stanna hemma från vårt idealsamhälle UTOPIA.

Men i V75-kungens kulturhuvudstad, där är allt rimligt. Jag skrattar högt här nere i Stockholm.

Om jag bodde kvar – not so much.