ÅSIKT

Allvar: extremister är inte goda demokrater

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avOisin Cantwell

KULTUR

Våld som politisk metod är respektlöst - så är det bara

I efterdyningarna av polisens tillslag mot Revolutionära Fronten (RF) gör Petter Larsson ett optimistiskt försök att få oss att tro att människor som misshandlar meningsmotståndare och vandaliserar deras hem innerst inne är goda demokrater.

Han passar i sin debattartikel på att raljera om att jag ”tror” att organisationens medlemmar inte hyser respekt för grundläggande demokratiska värderingar.

Detta är nu ingenting jag tror. Att på detta vis använda våld som politisk metod är antidemokratiskt. Det är att brista i respekt för vår samhällsordning. Svårare än så är det inte.

Larsson vill sedan med citat visa att myndigheter slagit fast att den autonoma vänstern inte tar avstånd från demokratin som politisk idé.

Visst, men nu handlade inte min text om den yttersta vänstern i allmänhet utan om RF.

Låt oss därför titta på vad Säkerhetspolisen har att säga om just denna organisation:

"RF:s övergripande mål är att genom revolution avskaffa den rådande samhällsordningen...". (Våldsam politisk extremism, Säpo och Brå, 2009.)

Det krävs viss generositet för att komma fram till att en gruppering som vill krossa parlamentarismen bekänner sig till vad de flesta av oss anser vara demokratiska ideal.

Larsson avslutar sitt resonemang med att konstatera att ”metoderna är problemet, inte värderingarna”.

Detta är trams. Metoderna är den praktiska tillämpningen av värderingarna. Det gäller såväl blivande riksdagsledamöter som är ute och viftar med järnrör som extremister längst ut på kanterna.