Kultur

NSA spionerar på svenska industrier

Av: 

Mikael Nyberg

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Läckta dokument avslöjar USA:s planer mot ”teknologiska överraskningar”

NSA har fått många uppgifter.
NSA har fått många uppgifter.

Spionorganet NSA har fått i uppgift att bevaka ”strategiska teknologier under utveckling”. Tio länder ska ägnas särskild uppmärksamhet. Ett av länderna är Sverige.

Uppgiften kommer från dokument som New York Times publicerade 2 november, en Strategic Mission List för USA:s signalspaning från 2007.

Målet är att avstyra ”teknologiska överraskningar” som rör bland annat hög- och lågenergilasrar, data- och informationsteknik och nanoinstrument. Intresset är inte bara av militär natur. Underrättelsemaskineriet ska fokusera på tekniska och vetenskapliga framsteg som kan ”ge strategiska militära, ekonomiska eller politiska fördelar”:

”Det framväxande strategiska tekniska hotet förväntas i första hand komma från Ryssland, Kina, Indien, Japan, Tyskland, Frankrike, Korea, Israel, Singapore och Sverige.”

Företrädare för den tyska industrin varnar efter Snowdens avslöjanden för industrispionage och efterlyser skyddsåtgärder och investeringar i en självständig europeisk IT-utveckling. Danska industriförbundet manar medlemsföretagen att gå över till kurirpost.

Men i det offentliga Sverige är det så tyst som det kan bli. Vita Huset bedyrar att det inte handlar om simpelt industrispionage. Det är landets säkerhet som står på spel.

Argumentet skymmer att USA:s industriella och tekniska utveckling sedan länge är tätt förbunden med dess krigsmakt och spionorgan. Pengar från Pentagon har finansierat utvecklingen av allt från de första datachipen till Apples röststyrda artificiella assistent.

”Landets säkerhet” innefattar en strävan att säkra USA:s globala ekonomiska och politiska företräden. Allt som NSA kan snoka reda på i sin kamp mot ”det framväxande strategiska tekniska hotet” kommer att omsättas i nya industriella forsknings- och utvecklingsprogram för säkerhetens skull.

Svensk statsledning och företagsamhet tackar för intresset.

ANNONS

Vårdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!