Snålt och korkat av Region Skåne

Barbro Westling om en kulturbudget som stryper de fria grupperna

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Framgångsrika Malmö dockteaters konstnärlige ledare Erik Holmström har nyligen tilldelats Svenska Teaterkritikers förenings teaterpris för bland annat föreställningen Det nya riket. På bild: Tove Olsson och Jonatan Rodriguez
Framgångsrika Malmö dockteaters konstnärlige ledare Erik Holmström har nyligen tilldelats Svenska Teaterkritikers förenings teaterpris för bland annat föreställningen Det nya riket. På bild: Tove Olsson och Jonatan Rodriguez

DEBATT. Skåne, inte minst Malmö, har gärna profilerat sig som kultursatsande. Med Region Skånes nya kulturbudget tycks det vara slut på det. Inga höjda verksamhetsbidrag, trots stigande kostnader. Ekonomiskt stöd till enskilda projekt tas helt bort. Därmed skärs 17 miljoner i ett slag bort från kulturen.

Framförallt drabbas de fria grupperna. De som redan arbetar utan ekonomiska marginaler och är beroende av tillfälliga bidrag. Scenkonstkollektivet PotatoPotato, Arab Film Festival, kunskapsspridande Konstitutet men även Fantastisk Filmfestival, internationella Malmö Chamber Music, poesidagar, författarturnéer, med mera.


Det är länge sedan fria grupper kunde arbeta långsiktigt, vad sker när även de tillfälliga bidragen dras in? När en region som påstår sig prioritera teater för barn och unga samtidigt tar bort pengarna till gruppernas framtida projekt? När det som skapar puls och aktualitet inte blir av?

Svenska teaterkritikers förenings teaterpris för 2018 har precis tilldelats Erik Holmström, ledare för Malmö Dockteater, som alltså samtidigt berövas regionens stöd för kommande enskilda projekt. Malmö Dockteater har varit i gång i fyra år och nått stora framgångar. En scen som är konstnärligt självständig och oförfalskad, som skapas i närkontakt med just Malmö! Ändå kan verksamheten inte drivas på ett yrkesmässigt rimligt sätt.


Att politikerna inte fattar att den, och andra scener, behöver ett rejält ekonomiskt stöd, det är bara så ofattbart snålt och korkat!

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.