Oscar till en harmlös och gullig historia

Malin Krutmeijer om nattens filmpriser

avMalin Krutmeijer

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Guillermo del Toro fick Oscar för bästa film för sin ”The Shape of water”.

Ruben Östlunds i sina stunder roliga och njutbara men till slut otillfredsställande och medelklass-självhatande The Square fick alltså se sig slagen i Oscarsrejset. Chilenska En fantastisk kvinna, om en transkvinnas kamp, vann priset för bästa icke engelskspråkiga film.

Inte mycket att säga om det – men hur kunde Guillermo del Toros The shape of water kamma hem bästa filmbucklan? En harmlös och gullig historia som förlägger sin stolpiga maktanalys bekvämt i en sagoaktig dåtid, och handlar om hur endast de anspråkslösa och förtryckta känner igen och älskar en gud när de ser honom. Det är långt till den del Toro som 2006, med Pans labyrint, fick spanska inbördeskrigets konfliktlinjer att brinna in i vår tid.

Martin McDonaghs välsnickrade Three Billboards outside Ebbing Missouri var också nominerad i flera kategorier, och tog hem två skådespelarpris.

Filmens huvudrollsinnehavare, Frances McDormand, är en underbar skådespelare och höll ett fint feministiskt tacktal när hon fått sin Oscar. Men ärligt talat: nog kan hon spela kantiga jobbarkvinnor från landsorten i sömnen vid det här laget?

Jaja. Att gnälla på Oscarsgalan är en härlig sport.

Det var i alla fall kul att Jordan Peele fick en Oscar för bästa originalmanus. Hans Get out är en intelligent, läskigt underhållande film med efterverkan.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM