Kultur

Danmark gör jobbet

Av: 

Petter Larsson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Petter Larsson Om Danmarks moraliska övertag

Det tog tolv timmar.

Sen vann den svenska regeringen sitt chickenrace mot Danmark, som med omedelbar verkan nu inför gränskontroller mot Tyskland.

Att det är de svenska id-kontrollerna på Kastrup som är den akuta anledningen till det danska beslutet var tydligt på den danska statsministern presskonferens.

Det innebär att Sverige nu kan upphäva beslutet om id-kontroller, och även avveckla gränskontrollerna på svenskt territorium. Skälen att ha dem kvar har försvunnit, när Danmark tar på sig att göra vårt jobb.

För första gången på åratal får Danmark nu ett moraliskt övertag mot storebror i asylfrågor. Det är Danmark som tar ansvar för Öresunds-integrationen och till skillnad från Sverige hindrar man ingen att söka asyl i Danmark, eftersom man inte inför något transportörsansvar.

Priset man betalar är att Danmark med största säkerhet kommer att få ett större antal asylsökande, eftersom alla de som är på väg norrut nu måste söka asyl i Danmark eller inte alls.

Det stora problemet är förstås att dominobrickorna riskerar att falla en efter en hela vägen ner till södra Europa och den yttre gränsen. Då finns inget av den fria rörligheten inom Schengen kvar längre. Det gamla Europa med passkontroller vid varje gräns är tillbaka.

Så löst satt våra rättigheter.

ANNONS

Njut av över 500 000 ljudböcker - prova BookBeat gratis i en månad!

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Id-kontrollerna

Danmark