Mejla

Åsa Linderborg

Bah Kuhnke ingår extremt avtal

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Vill stoppa rekrytering av unga till väpnade konflikter utomlands

Alice Bah Kuhnke.
Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL och LISA RÖSTLUND
Alice Bah Kuhnke.

Alice Bah Kuhnke har ingått ett avtal med tre andra nordiska ministrar i syfte att förebygga ”extremism”. Projektet presenterades på Expressen Debatt.

Texten inleds med en påminnelse om terrorattentaten i ­Paris och Köpenhamn. De nämner inte Utøya. Kanske för att den norske representanten är justitieminister Anders Anundsen, medlem i Fremskrittspartiet. Eller också har det inte alls med saken göra.

Det är nåt som gör att vi aldrig kan prata om Utøya, i alla fall inte som ett tidstypiskt attentat. Den som påpekar att Anders Behring Breivik är en ideologiskt övertygad högerman begår etikettsbrott.

Avtalet handlar om en annan sorts terrorister – de våldsamma unga muslimerna – men det sägs aldrig rakt ut. Man skriver att man vill stoppa rekryteringen av unga som reser utomlands till väpnade konflikter. (De som för två år sen hyllades som hjältar i mediernas rapportering från Syrien, nu är de ­extremister. Svenska fascister som åker till Ukraina och sen kommer hem och drar kniv på Möllevången, hamnar alltid ­under radarn.)

Vad som ska göras rent konk­ret nämns inte med ett ord.

Vid en första anblick kan texten avfärdas som en politikeraktig luftpastej, men vartenda ord gömmer sig bakom ett stenhårt pansar: det finns en sann, rimlig och förnuftig bild av världen. Det är den bilden som vi företräder. Vår samhällssyn är inte ideologisk, den är rationell och nyanserad. Den som ser världen på ett annat sätt än vi gör, är mer eller mindre extremist.

Man kan förebygga terrorism på en rad olika sätt men knappast genom att auktoritativt påstå, att vi har rätt och ni har fel, och det är bara era göranden och låtanden som vi ska prata om.

Av: Åsa Linderborg

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.