Scientologin avslöjas i omtalad dokumentär

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

”Going clear” framkallar ilska. Visas nu av SVT

Isaac Hayes

År 2006 lämnade soulsångaren och scientologen Isaac Hayes rösten som Chef i South Park efter att serien hånat hans religion.

Avsnittet som följde blev ett av seriens sorgligaste, där Chef går med i ”super adventure club”, en grupp pedofiler som reser jorden runt för att ha sex med barn på exotiska platser.

Allt slutar med att Chef slits i stycken av vilda djur, och på begravningen håller ett av barnen tal: ”vi borde inte vara arga på Chef för att han lämnat oss, vi borde vara arga på den där fjolliga lilla klubben för att de hjärntvättade honom”.

Ex-scientologerna i Alex Gibneys dokumentär Going Clear: Scientology and the prison of belief (baserad på Lawrence Wrights reportagebok) framkallar samma ilska och vanmakt. Alla har de ljugit, klippt band med familj, misshandlats på ”koncentrationsläger”, hållits mot sin vilja, förföljts.

South Park är inte ensamma om att mucka med scientologerna och Gibneys dokumentär ger inte mycket nytt stoff, men de skamfyllda vittnesmålen från de oändliga övergreppen gör den ändå oumbärlig.

Kändisrekryteringen är ett eget kapitel. Den biktprocess (”auditing”) där scientologer bekänner djupa hemligheter spelas in i utpressningssyfte. John Travolta, vars ryktade homosexualitet länge varit en måltavla för tabloidpressen, outas som ”scientologins fånge”.

Sjukt är även hur kyrkan påstås ha groomat en ung scientolog för att bli Tom Cruises nya flickvän (efter att ha saboterat hans äktenskap med Nicole Kidman). Efter att ha ifrågasatt scientologledaren David Miscavige tvingas kvinnan städa toaletter med tandborste.

I början av 90-talet krävde amerikanska IRS scientologerna på miljoner. David Miscavige lät sig inte skrämmas och följde grundaren L Ron Hubbards filosofi att aldrig betala skatt. Han startade så många rättsprocesser och mediedrev att skatteverket till slut kapitulerade och erkände scientologi som religion. FBI fick lägga ned utredningar om trafficking och barnarbete tack vare det ökade sekretesskyddet inom ramen för religionsfrihet.

För sina miljarder av donationer (hopskramlade i den pyramidspelslika graderingsprocessen) har kyrkan också köpt massor av skattefria fastigheter och utnyttjat sina följare som obetald arbetskraft.

Scientologin grundades 1953 men kyrkan blev farlig på riktigt där och då 1993, varefter andra följde efter (Sverige erkände scientologi som religion 2000).

Science fiction-författaren Hubbards fantasier om utomjordingar framstår som sekundära i jämförelse med hur kyrkans utpressning utmejslat en modell för vinstmaximering som bara finns i extremliberala företagsledares våta drömmar.

Spanky Taylor (som först introducerade John Travolta) sammanfattade: ”när du är med i organisationen är allt bra tack vare scientologin, och allt som är dåligt ditt eget fel”.

Jag fick lära mig något liknande inom telemarketing.

Kristoffer Viita

Publicerad: