GP:s ledarredaktion har tiggeri på hjärnan

Av: Åsa Linderborg

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Åsa Linderborg kommer att sakna Elin Grelsson Almestad

Elin Grelsson Almestad, född 1983, är författare, frilansskribent och bloggare. Foto: Arvida Byström
Elin Grelsson Almestad, född 1983, är författare, frilansskribent och bloggare. Foto: Arvida Byström

Arbetsmarknaden är varken bred eller fet för kulturskribenter, så det ska mycket till för att man säger upp frilanskontrakt och medarbetarskap. Det har nu emellertid Elin Grelsson Almestad gjort, efter fem år som kritiker och ­kolumnist på Göteborgs-Posten.

I ett inlägg på Facebook vittnar Grelsson Almestad om en ohållbar situation. Personalneddragningarna gör att ingen redaktör längre tar ansvar för texterna, allt flyter fritt. Det som dock fått Grelsson Almestad att slut­ligen packa sin ränsel är tidningens ­högervridning i Alice Teodorescus regi.

Grelsson Almestad skriver sitt avskedsbrev samma helg som ett migrantläger i stan står i brand. Med ­reservation för att jag har missat nåt, men i skrivande stund har jag ännu inte sett att ledarredaktionen kommenterat attentatet.

Detta trots att GP:s ledar­redaktion helst skriver om just ­såna ämnen – man har migration, integration och tiggeri på hjärnan. Och den så kallade åsiktskorridoren, så klart, den som förhindrar såna som GP:s ledarsida att skriva och tänka fritt.

Den som inte stämmer in i klago­ropen beskrivs som en verklighetsfrånvänd elitist. Så ser högerpopulismens kärnverksamhet ut överallt; oavsett hur privilegierad man själv är, påstår man sig tala för folket mot dem där uppe. GP antar alltmer skepnaden av ett organ för SD:s.

Elin Grelsson Almestad skriver att hon kommer sakna sina läsare. Vi kommer sakna henne.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.