ÅSIKT

I dag gäller det livet

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

PETTER LARSSON om indiskt motstånd mot patent på läkemedel

■ ■Vad som kan vara årets viktigaste domstolsförhandling inleds i dag. Då ska Indiens högsta domstol pröva den nya indiska lagen om patent på läkemedel. Läkemedelsjätten Novartis vill patentera Gleevec, ett medel som används mot cancer. Hittills har patentmyndighet och domstolar i Indien sagt nej. Man anser att medicinen inte är ny, utan bara en mindre modifiering av en gammal.

Indien tillät under många år överhuvudtaget inga patent på läkemedel och blev därför något av den fattiga världens medicinfabrik. Genom att tillverka billiga kopior av andra läkemedel pressade man ned priserna dramatiskt. Exempelvis säljs i Indien vaccin mot ­hepatit B till en hundradel av normalpriset och just en variant på Gleevec för mindre än en tiondel.

■ ■Denna fantastiska marknadskonkurrens ska nu ersättas av privata monopol. Eftersom Indien gått med i Världshandelsorganisationen WTO tvingades man 2005 skapa en patentlag. Men man valde att göra den förhållandevis porös: endast verkligt nya ­läkemedel kan skyddas.

Det betyder att framtida nya läkemedel antagligen kommer att bli ohyggligt mycket dyrare än de ­annars skulle ha varit. Den dag en bot mot aids existerar, kommer de som bäst behöver den inte att ha råd. De tvingas köpa originalet, när den lika bra kopian är förbjuden.

■ ■

Men ännu värre är det om Novartis nu vinner. Om gamla läkemedel kan paketeras om som nya och patenteras är det slut med den indiska lågpris­exporten. Enligt Läkare utan gränser ligger 10 000 andra patent redan på vänt. Blir de godkända står bolagen inför nya kassarekord och den fattiga världen inför en prischock som riskerar att döda miljoner människor i förtid.

Petter Larsson ([email protected])