ÅSIKT

Ministern som fuskade

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Borelius.
KULTUR

Herregud, att nya handelsministern Maria Borelius betalade familjens barnflickor svart på 1990-talet bryr vi väl oss inte om? Lite skattefusk? Höhöhö. Sno samhället på en slant, sånt är kul att berätta till drinken och kan snarare upplevas som reklam för en ny, pigg regering, framröstad knappast av svarta barnflickor utan mer av människor som har råd med det mesta (utom vissa saker då, höhö).

Expressens avslöjande att den svartbetalande fyrabarnsfamiljen under 90-talet tillsammans tjänade 16 miljoner upprör oss inte heller: det är de små utgifterna och de stora inkomsterna man blir rik på.

Men?... men när vi läser Borelius pressekreterares förklaring i går undrar vi om det var ett riktigt lyckat val att utse Borelius till medlem av regeringen.

? ett hemskt kvinnoöde?

Det var mannen som gjorde de stora kulorna, Maria hade det minsann litet knapert. Visserligen hade de gemensam ekonomi när det gällde villan i Djursholm, men de fyra barnen var helt och hållet Marias ansvar. Och då hade hon inte råd med vit barnflicka.

Det handlar tydligen alltså inte om kriminalitet, utan bara om en stackars kvinna som måste fuska för att klara sina barn, trots att maken är rik.

Om den förklaringen är sann?... vill vi ha ett sånt lealöst offer som minister?

Om förklaringen är en fejk?... vill vi ha en minister som tror att vi är idioter?

Bra frågor, om vi får säga det själva.