Kultur

Byström avgår som kulturchef

Av: 

Åsa Linderborg

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Lämnar Göteborgs-Posten efter strid med ägarna

Gabriel Byström lämnar GP – blir chef för Radio Skaraborg.
Gabriel Byström lämnar GP – blir chef för Radio Skaraborg.

Det är med tungt hjärta som jag tar emot beskedet att Gabriel Byström slutar som kulturchef på Göteborgs-Posten efter nio år på posten. Kritiken mot Byström var stor när han tillträdde, eftersom han tidigare hade arbetat på andra avdelningar, däribland nöje. Det var ett uttryck för fördomar som många fått anledning att ångra.

Under sina år som kulturchef har Byström utmärkt sig för sina djupa kunskaper om kulturpolitik och yttrandefrihet.  Jag är fortfarande förbannad över att förra årets Augustjury inte nominerade hans bok Tystnadens triumf, om perforeringen av demokratin i Ungern. Det kan bara bero på att August­juryn är livrädd för all uppfordrande sakprosa.

Gabriel Byström har alltid tagit ställning, och den tuffaste matchen har han gått på hemmaplan. Med sällsynt integritet har han ifrågasatt ägarfamiljen Hjörnes vinstkrav och hur dessa slår undan benen på kvalitetsjournalistiken.

Många kulturchefer, inklusive Aftonbladets, skulle kunna ta i samma brännande tistel, men Byström har – hittills – gjort det ensam. Han har tagit strid för oss alla, och för detta tilldelades han 2014 års Axel Liffner-pris.

Gabriel Byström går nu vidare till Sveriges Radio, där han blir chef för Radio Skaraborg. Jag hoppas han fortsätter skriva. Den svenska demokratin har inte råd att avvara en sån penna. Göteborgs-Posten har det definitivt inte.

Fick Aftonbladets Axel Liffner-stipendium

Juryns motivering:

Det finns inte längre någon sund balans mellan siffrorna och bokstäverna.

I kollisionen mellan kvalitetsjournalistiken och vinstkraven vinner allt oftare profitjägarna, trots att de ­goda bokstäverna är de goda siffrornas förutsättning.

När tidningsekonomin kärvar krävs en debatt om vad journalistiken är värd, vad demokratin får kosta och vad ”direktören för det hele” egentligen förtjänar. Till det tarvas civilkurage.

I Sverige finns blott en publicist som vägrat låta tystnaden triumfera. Med sällsynt integritet och saklighet, lika renons på behagsjuka som önskan om spektakulär positionering, har han tagit strid för oss alla.

2014 års Axel Liffner-stipendium tilldelas Göteborgs-Postens kulturchef Gabriel Byström.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!