ÅSIKT

Filip och Fredrik vinnare på förhand

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Vågar vara dumma i nya podcasten

Duon under rekordkvällen i Globen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Som turist i ett land med språkbarriärer går det oftast att fråga sig fram hyfsat. Det ser ­inte snyggt ut, men genom att gestikulera och slänga in några stödord så kommer poängen fram.

Vad som däremot kommer som en ­smärtsam insikt för den som vill mer än att bara hanka sig fram, är att humorn ryker först av alla egenskaper. Hela dimensionen med pausering, betoning och insinuation försvinner­, och man har förvandlats till en duglig­ person. Som inte är rolig.

Filip och Fredrik har byggt delar av sin karriär på kärleken till USA. Från betydelse­lösa referenser, till låtar de spelat, till rena ­programidéer. Hela den senaste teveserien, La Bamba, bygger på landets inneboende dragningskraft. Och att deras populära podcast nu tar steget till (amerikansk) engelska verkar inte innebära en uttalad ambition om att ”slå i USA”, men när Filip pratar om deras tvåhundrade avsnitt som spelades in inför rekordpublik, refererar han till Globen som Sveriges Madison Square Garden. I den repliken syns kanske en tanke om vilka de ändå hoppas nå, i slutändan.

Pratet flyter på bra, det är inte oväntat. ­Tempot är lite lägre än vanligt. Enda gången jag skrattar högt är när samtalet glider in på ämnet som gett programtiteln Just the alarm, nämligen att tjutande larm sällan skrämmer någon. I stället antar Filip att larmet är trasigt, eller att det är en övning. Att återge detta i skrift är bevisligen dömt att misslyckas. ­Humorn ligger i hur länge ämnet töms ut.

De sänder via Skype, från olika hotellrum, eftersom det känns pinsamt att sitta bredvid varandra och plötsligt byta språk. Detta är ju ett väldigt modigt projekt. Hur många är bekväma nog att bre ut sig på engelska, ens inför en servitör i en turiststad?

Filip och Fredrik är vinnare på förhand, för om de låter dumma eller okunniga så är det en del av charmen. Krisen i Ukraina dyker upp i förbifarten, och duon ställer sig undrande till hur utbredd fattigdomen är, om folket verkligen svälter. Alla bär vi skamsna runt våra kunskapsluckor, men få vågar ställa ­frågorna, och det gör Filip och Fredrik i väldigt offentliga ­sammanhang.