Kultur

Skitpolitik

Av: 

Åsa Linderborg

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Åsa Linderborg: Ska vi städa i skolan eller hemma hos rektorn?

Moderaterna gillar rut.
Moderaterna gillar rut.

Hembiträdena var den sista yrkesgrupp som fick reglerad arbetsdag i Sverige, 1937.

Ett av deras viktigaste krav var att fönstren skulle monteras så att de öppnades inåt. Allt för många föll ner på gatan när de putsade herrskapens glasrutor.

I dag finns det inga hembiträden, de försvann på 30-talet när industri- och kontorssektorn erbjöd bättre jobb, men en massa kvinnor arbetar återigen i andras hem. Villkoren är påfallande lika forna tiders pigors, även om den borgerliga propagandan påstår nåt annat.

För rut-städerskor är sexuella trakasserier är en del av vardagen, visar Anna Gavanas, forskare vid Institutet för Framtidsstudier. Det är möjligt då arbetsplatsen är kundens hem, men också för att man så lågt värderar städerskornas människovärde. Många är papperslösa eller migranter utan svenskt språk. Enkla offer.

Då arbetet sker i en privatbostad förekommer heller inga arbetsmiljöinspektioner. Farliga klättringar och tunga lyft kan ge skador som sällan rapporteras. Till skillnad från 30-talets hembiträden, är ytterst få inom rut-sektorn fackligt organiserade.

Arbetsvillkoren är extremt otrygga, eftersom de flesta hemtjänstföretag är så små att de inte kan ge sina anställda schyssta villkor, visar arbetslivsforskaren Annette Thörnquist. Av 9 000 registrerade företag år 2012 hade endast 120 kollektivavtal (DN Debatt 20 dec 2012). Det betyder att det inte finns någon nedre lönespärr.

Branschen präglas av deltidsjobb och timanställningar. Uppdragen kan ligga utspridda över dan och stan, restiden mellan en stadsdel eller stockholmskommun till en annan betalar inte arbetsgivaren.

Bakom påståendena om alla nya arbetstillfällen som rut skapat, och alla svarta jobb som blivit vita – det finns inga tillförlitliga siffror på den kulörtvätten – glunkar en herrskapsmentalitet: Because I’m worth it!

Jag förtjänar städhjälp, för jag jobbar så mycket och mitt arbete är så viktigt. Detta självförhärligande finns inom både borgerskapet och mer kulturradikala kretsar (så kallade ”spännande människor”). Jag skapar hela dygnet – tillväxt, tankar – alltså ska jag ha rätt att njuta detta bidragssystem.

I äktenskap där båda vill göra karriär, skaffar man sig ett mer jämställt äktenskap genom att köpa sig lågavlönad kvinnlig arbetskraft. Man kan fostra barn som visserligen slipper höra sina föräldrar bråka om städningen, men som heller själva aldrig behöver hjälpa till eller ens lära sig hur man vaskar en toalett. För det gör Samira.

Rut-systemet föder en odräglig, handikappad kull ungar som snart har ledningen och makten.

Centerpartiet valkampanjar med en undersökning som visar att 7 av 10 som utnyttjar rut tjänar under 32 000 kronor i månaden. Vanligt folk, alltså. Det är blajsiffror, eftersom en enstaka flyttstädning går in i statistiken. Ett äldre par som inte själva klarar att tvätta sin inglasade balkong, hamnar också i tabellen.

De som regelbundet utnyttjar bidragssystemet är höginkomsttagare.

I Danderyd är siffran 1 587 kronor per person och år. Jämför med Dorotea, där man i snitt lägger ner 13 kronor. Lidingö, Täby, Lomma, Vellinge … man vill inte ha flyktingförläggningar, men gärna en städerska med migrationsbakgrund.

Om alla började utnyttja rut – det är ett roligt tankeexperiment, även den skattesubventionerade städerskan behöver ju ha ett rent hem – skulle statsbudgeten slå bakut. Rut är inte tänkt för alla.

Allt fler köper rut-tjänster för att det offentliga inte längre räcker till. En halv miljon arbeten eller fler har försvunnit inom välfärdssektorn, vilket märks inom förskola, hemtjänst och äldreomsorg. Det är här vi ska hitta de nya jobben!

Utan städerskor rasslar samhället ihop, men de förtjänar meningsfulla arbetsplatser. Att städa hemma hos Centerpartiets Martin Ådahl kan inte räknas dit.

Den som säger ”jag har råd” med hemhjälp, säger i egentligen till mig och till alla andra skattebetalande medmänniskor, att ”vi har råd” att subventionera de välbeställdas bekvämlighet. Att vi samhällsekonomiskt ”har råd” att satsa på den sortens städning i stället för annan rengöring.

Det är fördelningsmässigt en skitpolitik. Gå in på en skoltoalett anno 2014 och fundera: Ska skattemedlen gå till att göra rent för eleverna eller göra rent hemma hos rektorn?

Nej, Ali Esbati behöver inte ta tillbaka nånting. Det är Sverige som behöver ta tillbaka allt det som det nya klassamhället har berövat oss.

(uppdaterad kl 09:57 140819)

Rock mot RUT

Soundtrack till den här texten – Tittut tittut, en låt om Rut av Lasse Franck – hittar du här.

ANNONS

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!