Kultur

Hakkorset tycks sitta i SD:s gener

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Omöjligt för partiet att sopa under mattan

Tack för kaffet och adjö. Ut. Dörren till höger. Glöm inte hakkorset.

Återigen har Jimmie Åkesson låtit nolltoleranspiskan vina. Den här gången är det Catharina Strandqvist som ertappats med fingrarna i syltburken.

I fredags publicerade Expressen bilder där hon städade efter en fest med ett hakkorsbindel runt vänster arm. Avslöjandet fick sverigedemokraten Strandqvist, med låtsastiteln ”soldat”, att hoppa av från kandidaturen till Halmstads fullmäktige och landstinget.

Strandqvist är inte ensam om sin festklädsel.

1989 nästlade jag mig in på ett hemligt veteranmöte i Tyskland. Jag minglade med SS-veteraner, nynazister, Hitlerkramare och Sverigedemokrater. Träffade ett eko från nazismens glansdagar i Sverige.

Uppkrupen i ett hörn i baren, med en cigarr i ena handen och en gin tonic i den andra, satt gammelnazisten Gösta Bergquist från Malmö. Han höll hov. Vid bardisken hängde suktande wannabenazister. Knäpptysta lyssnade de på en av Der Alten Kämpfer som drog skrönor från kampåren under führer Sven Olov Lindholm.

De fick veta att partikämpen var den siste nazisten i Sverige som spatserat omkring i nazistuniform och sålt partitidningen Den svenske folksocialisten. 1 maj 1945, när makarna Hitler tagit livet av sig, stod han som 17-åring på Stureplan med en bunt tidningar på cykelns pakethållare.

Året innan nazistmötet, 1988, hade Lindholmaren, Bergquist och SS-veteranen Gustav Ekström varit med om att grunda Sverigedemokraterna. Den gamle partikämpen vädrade morgonluft: ”Jag jobbar som föreningskonsult åt partiet. Duktig i föreningskunskap. Fixa lokaler och bidrag. Ungtupparna behöver kulor. Det går framåt.”

När vi blev ensamma stoppade nazikonsulten Bergquist handen i byxfickan och väste ”pssss”. Drog plågsamt sakta, som en stripteasedansös, upp en röd tygbit: ”Bosse. Bosse, titta, titta..!” Lindholmaren Bergquist visade stolt upp en armbindel med hakkors. Och visst, den såg precis ut som på Hitlers tid.

Sju år senare valtalade Sverigedemokraten Tina Hallgren Bengtsson i Höör. Klädd i naziuniform med koppel, ridstövlar och hakkorsbindel. Och på ett staket bakom hängde en stor röd flagga med ett hakkors. Partimötet avslutades med ett bokbål där böcker skrivna av överlevande från Förintelsen var ”brasved”.

Hakkorset tycks sitta i partiets gener. Omöjligt att sopa under mattan.

Bosse Schön

författare

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i vår – Prova BookBeat gratis i 2 veckor!

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!