Kultur

Barnen vs Bildt 1–0

Av: 

Ida Therén

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Inga lekar och inte ett ord om Lundin Oil

Filippa och Carl.
Filippa och Carl.

TV Senaste avsnittet av Kändisbarnvakten i SVT (26/12) gästas av Carl Bildt, trots att barnjuryn hade önskat sig Eric Saade.

Bildt presenteras med en liten film om vilken ”duktig” politiker han är. Det ingår i public services uppdrag att presentera båda sidorna vid viktiga frågor. Ändå nämns inte ett ord om hans blodiga affärer i Afrika med Lundin Oil. Genom att underskatta de unga tittarnas intelligens frångår public service sitt uppdrag. Ska anklagelser om medverkan till brott mot mänskligheten behandlas som ­vilken Toblerone som helst?

Bildt är försenad och barnen slår knut på sig själva av otålighet. Till slut dyker han upp. Mötet mellan mellanstadiebarnen och Sveriges Stiffaste Man är precis så pinsamt som du föreställer dig.

Kändisbarnvakten ska leka, mata och natta och sedan betygsättas av barnen.

Carl struntar i nattningen men ger dem en massa godis som mat. Barnen genomskådar tricket. ”Han får inte tro att: barn, då tänker man på godis.” Bildt tuggar i sig gröna dammsugare och barnen ställer genialiska frågor. ”Varför blir det krig?” Sockerspeedade vill de komma till punkt tre: leken. De plockar fram gymnastikspelet Twister. Blicken Bildt ger någon bakom kameran är obetalbar. Här går gränsen.

”Han försökte slingra sig ifrån det, kanske för att han inte var så vig. Eller för att han inte ville splittra byxorna”, konstaterar 8-åriga ­Filippa. Leken uteblir.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!