Kultur

Tomma floskler och smutskastning, SVT

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Dan Josefsson svarar direkt:

Mediemagasinet sändes i SVT mellan 2000 och 2006. Det var ett mediekritiskt program som retade många mediemakthavare till ursinne, däribland Siewert Öholm och Lennart Persson. Ilskan berodde delvis på att programmet sågs av fler än mina kompisar, det hade som bäst över 600 000 tittare.

Min egen roll i dessa framgångar var dock inte fullt så central som Öholm/Persson tror sig minnas. Jag var reporter under en höstsäsong 2000 och gjorde ett kort inhopp som programledare våren 2002. Under resten av de sex år programmet sändes gjordes det av andra.

Dagens ämne är dock SVT:s Debatt och dess föregångare Svar Direkt. Siewert Öholm påpekar att flera journalister talade med Ian och Bert 1990. Jo, konstigt vore det annars och Olle Stenholms intervju med Bert Karlsson är legendarisk journalistik. Vad Öholm däremot gjorde var att med hjälp av en manipulativ opinionsundersundersökning lansera Ny Demokrati i Svar Direkt. Det är ett legendariskt haveri.

Själv vill jag verkligen inte leda debatter i SVT, men det vill gärna Öholm göra. Det lär dock bli svårt efter avslöjandet att han medietränat och bedrivit affärsverksamhet med makthavare som han sedan intervjuade i Svar Direkt (Journalisten 19 november 2001).

En av Lennart Perssons ömma tår är hans populistiska skuldbeläggande av den mördade Fadimes syster – och indirekt varenda kurd i landet – strax efter mordet 2002. Redan när Mediemagasinets inslag om hans känslokalla metoder sänts svarade Persson med attacklögner som uppenbarligen var ägnade att skrämma bort kritikerna (Aftonbladet 2 mars 2002). Redan då byggde hans försvar märkligt nog på att han efter intervjun skulle ha blivit kompis med sitt offer. I verkligheten gjorde Mediemagasinets reporter en lång, icke smygbandad, intervju med systern där hon uttrycker en alldeles förödande kritik mot Lennart Persson. Den publicerades med hennes uttryckliga godkännande. Detta sades i Mediemagasinets replik på Perssons påhopp (Aftonbladet 5 mars 2002).

Programchefen Jan Axelssons inlägg platsar snarare i SVT:s årsredovisning än i en diskussion. Poängen med det här meningsutbytet är att Debatt från flera håll kritiserats för att ibland hålla en obehaglig, populistisk ton. Men Axelsson vill inte låtsas om problemet, utan meddelar att programmet är perfekt.

I stället för ett seriöst bemötande av kritiken mot Debatt fick vi en jobbansökan från fifflaren som sparkades, ett vredesutbrott från den djupt oärliga journalist som SVT av outgrundliga skäl tror ska rädda ärevördiga Aktuellt samt en reklamtext från SVT:s programchef. Inläggen summerar ganska väl mina erfarenheter av hur SVT bemöter sina kritiker: Tomma floskler alternativt smutskastning är oftast det enda man kan räkna med att få tillbaka.

Jag är alltså inte förvånad. Men jag drömmer ändå om ett SVT som ägnar åtminstone en gnutta seriöst intresse åt den demokratiskt så viktig frågan hur offentlig debatt egentligen bör föras i allmänhetens television.

Dan Josefsson

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!