Åtalet är ett övergrepp

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Befria Anna Odell!

Inte sedan Dan Wolgers 1993 dömdes att betala 2400 kronor för att han snott ett par bänkar på Liljevalchs konsthall har en svensk konstnär åtalats för innehållet i sin konst.

Visserligen dömdes Lars Vilks 2002 att betala de 92 500 det kostade att forsla bort betongklumpen Omfalos men att någon gjort en konstnärlig handling som bedöms som olaglig är extremt sällsynt.

Men nu åtalas alltså konsteleven Anna Odell för falskt larm, våldsamt motstånd och oredigt förfarande. Vi tar det igen: eleven Anna Odell. Hon har just tagit examen från sin skola.

Provocerande konst brukar omsvärmas av polisanmälningar. Pål Hollender anmäldes av Stockholms polisnämnds vice ordförande för sin film Bye bye beauty där han filmat sex med lettiska prostituerade. Det blev inget åtal. I fjol polisanmäldes han för verket Borderline. Den gången för ofredande. Inget åtal.

Inte ens anmälningar om plagiat brukar leda till åtal. Lena Cronqvist återtog så småningon sin anmälan mot Marianne Lindberg De Geer. Man får leta sig tillbaka till det moralkonservativa 60- och 70-talet då Kjartan Slettemark och Carl-Johan De Geer hamnade i domstol för att hitta svenska konstnärer som åtalas för sin konst.

Alla var etablerade konstnärer som medvetet satte sig upp mot lagen.

Anna Odell har velat visa hur samhället begår övegrepp på sjuka människor genom att spela upp en psykos hon själv drabbats av. Man kan tycka att hon överdrev. Men kammaråklagare Stefan Linds åtal är inget annat än ett övergrepp. Ett övergrepp på en nybakad konststudent som på grund av bristande handledning dragit ett skolprojekt väldigt långt.

Att Odells motstånd skulle varit "våldsamt" är bara löjligt. Stefan Lind kan inte ha sett den video hon själv filmat. Hon sprattlar och viftar på benen mot fem vuxna poliser. Det är inte våldsamt. Odell har själv inte larmat någon larmcentral. Brottsrubriceringen "oredigt förfarande" är en slaskrubricering, mest använd för folk som beställer konstiga grejer på internet i andras namn.

Odell är möjligen skyldig till att ha provocerat, stulit uppmärksamhet och gjort en handfull människor ledsna. Men att (och jag tar det igen) en konststudent ensam ska stå till svars inför lagen för ett sånt tilltag är helt orimligt.

Att Odells eventuella advokatkostnader betalas av Konstfack torde vara en självklarhet.

Det borde vara lika självklart att Stefan Lind lägger ner sitt åtal.

Martin Aagård

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.