ÅSIKT

Högerpopulisterna vill släcka ner public service

KULTUR

Åsa Linderborg om en livsfarlig folkomröstning i Schweiz

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Lars Rosengren / AFTONBLADET / 3846
4 mars folkomröstar Schweiz om public service framtid.

Schweiz ska folkomrösta om de ska slopa tv-avgiften, rapporterar Journalisten (16 feb). Vinner ja-sidan, måste troligen landets public service lägga ner.

Det är högerpopulisterna som driver förslaget, förra året blev de nedröstade i parlamentet men nu ska alltså frågan avgöras i en folkomröstning. Argumentet för att slopa avgiften är att public service skadar privata medier.


Public service har alltid och överallt varit under beskjutning från högerhåll. Anklagelsen om vänstervridning har inte längre något empiriskt stöd, varför man tvingats hitta ett nytt argument: den privata äganderätten. Får högerpopulisterna bestämma ska endast kommersiellt drivna mediehus kunna ägna sig åt nyhetsförmedling och kultur, det vill säga, bara det privata kapitalet ska få syssla med omvärldsinformation och ideologiproduktion.


Poängen med public service är att den ska vara en demokratiskt styrd aktör i konkurrens med privatägda medier, med krav på ett varierat och kvalificerat programutbud. I länder med svag public service får de penningstinna fritt blås att formulera världsbilden och med en språngbräda till den politiska maktens grytor.


Frågan är bara om omröstningen handlar om ett sakligt ställningstagande eller om det är ett ja eller nej till att fortsatt betala 4 000 kronor i licensavgift. Pengar som känns i stunden, men vars betydelse man förstår först när rutan slocknar – eller bara visar reklam. Den 4 mars avgörs det.

ARTIKELN HANDLAR OM