Sylvia Balac

Hotet mot ordboken är tillfälligt avvärjt

Språklig storfräsare sätter inte punkt vid ö

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Hotet mot arbetet med SAOB är tillfälligt avvärjt då projektet nu fått 100 nya miljoner.
Hotet mot arbetet med SAOB är tillfälligt avvärjt då projektet nu fått 100 nya miljoner.

En nyhet så god att man inte finner ord för det – men då kan man leta upp dem i Svenska akademiens ordbok, SAOB, vars arbete nu lever vidare.

En god nyhet – vilket onekligen är en bristvara nuförtiden – kablades ut för några veckor sedan.

Arbetet med SAOB – Svenska akademiens ordbok (icke att förväxla med dess ordlista) – fortsätter! Hotet mot projektet är tillfälligt avvärjt då 100 miljoner skakats fram. Det sätts inte längre punkt vid ö nästa år, utan under maximalt tio år därefter ska ordboksarbetarna koncentrera sig på ”uppdateringar, korrigeringar och förbättring av den digitala tillgängligheten”.


Vilket är glädjande, då det vore närapå ett helgerån (ett ord tidigast anträffat
i denna form 1734) att vind för våg lämna ett projekt (ett ord använt redan 1538) som redogör för språket från 1520-talet fram till i dag, och som nämns i samma andetag (ett ord som 1738 saknade sitt e) som ordboksstorfräsarna (storfräsare dyker upp i en bok från 1913) Deutsches Wörterbuch, Woordenboek der Nederlandsche Taal och The Oxford English Dictionary.

Svenska akademiens ordbok är en guldgruva för både den ord- och historieintresserade. Bland annat kan man helt på måfå slå upp ordet ”russifiera” och hitta exemplet ”Polska folket håller på att bli alldeles russificeradt” från 1846. Och sen kanske man helt planlöst klickar vidare (jag har här använt onlineversionen av ordboken) till ordet russniak, som visar sig vara synonymt med ruten, som i sin tur betyder ”ukrainare, lillryss”. 


Så kom inte här och säg att historien, eller en ordbok, inte även kan lära oss något om nuet. Om den tanken nu hade föresvävat (ett ord som användes redan 1640, dock då med stavningen föresväfvat)någon.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ämnen i artikeln