Mejla

Somar Al Naher

Låt tonåringar klä sig hur slampigt de vill

Det slutar alltid med moralism när skolor ska införa klädkoder

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Iranska sedlighetspolisen ringde och ville ha sina unkna klädkoder tillbaka.

Internationella Engelska Skolan i Sverige har regler för hur elever, i synnerhet flickor, inte ska få klä sig. I en av koncernens skolor i Täby ska kjolarna vara närmare knäna än rumpan. Om flickorna bryter mot klädreglerna så har skolan en sedlighetsgarderob där de förvarar svarta tights till de stackars lössläppta eleverna som kommer med för korta kjolar.

Berätta inte för mig om skoluniformsamhället: jag har sett det, jag har växt upp i det, jag hatar det. Hela den här texten kommer att ägnas åt att bekämpa det, för att parafrasera den gamla sossepampen Göran Persson.

Jag bar skoluniform upp till åtta års ålder i Syrien och har själv barn som gått i en kristen fransk skola i Libanon som krävt skoluniform.

Oavsett land, årtal och hur goda avsikter skolan än må ha med riktlinjerna så slutar det alltid så här, med moralism och begränsad frihet för barn. Inte oväntat är det flickor och arbetarklassen som ska tuktas. Killarnas klädregler är alltid riktade nedåt, som när Jensens grundskolor markerade mot mjukisbyxor och midjeväska.

Barn får i samma veva lära sig att kvinnor med korta kjolar är omoraliska

För några år sedan uppstod en konflikt i en fransk skola, då som nu handlade det om en 15-årig flickas kjollängd. Skolan tyckte att den var för lång, hon visade alltså för lite hud. I Frankrike är det sedan 2004 förbjudet med religiösa symboler och en del skolor har gått så långt att till och med kjollängden blivit en fråga för kommunens tjänstemän att hantera.

Skolan i Täby menar att djupa urringningar och korta kjolar riskerar att förstöra undervisningen. I själva verket är det skolpersonalen som sexualiserar flickors kroppar, reglerna säger att hennes kropp är laddad, att den väcker lust och begär. Barn får i samma veva lära sig att kvinnor med korta kjolar är omoraliska.

Aldrig att en vuxen kommenterade våra kläder när jag gick på ett svenskt högstadium – varför skulle de när varken lagen eller Skolverket ger dem rätten.

Gudarna ska veta att vi älskade att klä oss slampigt. Vi pluggade matte men tuggade tuggummi som Spice Girls, hade magtröjor och höga platåsulor. Ibland var jag punkigt klädd och ibland bar jag pappas byxor och skjortor – jag pendlade som Dr Jekyll och Mr Hyde mellan könsnormer och identiteter. Vi var fokuserade på lektionerna, men på rasterna utforskade vi vilka vi var, vi trotsade våra föräldrar, protesterade mot normer, följde normer, lekte med stilar. Vi sa 'fuck you' till hela världen på det sätt som bara tonåringar kan.

Veckans Täby-fadäs får mig att vilja skicka tackkort till alla vuxna under min skoltid som inte yppade ett ord om mitt och andras utseende.

ANNONS

Lyssna på ljudböcker i sommar! Just nu 50% rabatt i 4 månader hos Storytel.

Extern länk från Storytel

Köp nu

Av: 

Somar Al Naher

Publisert:

LÄS VIDARE

Engelska skolan lånar ut ”extrakläder” – elever ska skyla sig med svarta leggings

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Skola & utbildning

Internationella Engelska Skolan