Kultur

”Rätta till och be Opulens om ursäkt”

Opulens chefredaktör är starkt kritisk till Aftonbladet Kultur – och får svar direkt

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Stefan Bergmark är chefredaktör på Opulens.
Stefan Bergmark är chefredaktör på Opulens.

KULTUR

I fredags riktade Jack Hildén skarp kritik mot nystartade Recensionsportalen. Mycket av texten är rena påhitt. Som chefredaktör och ansvarig utgivare för magasinet Opulens håller jag mig dock till att besvara lögnen om vårt magasin.

Opulens ägs av Ekström & Garay förlag och i samma koncern finns nämnda Recensionsportalen. Vårt dagliga kultur- och samhällsmagasin drivs enligt gängse publicistisk etik där ägaren inte har något inflytande över vad vi publicerar. Så har då, vilket Hildén gör gällande, Opulens begått upphovsinrättsintrång – sanning eller ej?

Bakgrunden är att en recension i Opulens återpublicerats på Recensionsportalen vilken ingår i samma koncern som vårt magasin. Givetvis publiceras inte artiklar på Opulens på något annat ställe än www.opulens.se om så inte är avtalat. Men nu hade en recension råkat hamna på RP, antagligen på grund av att vi har samma IT-avdelning och att någon tryckt på fel knapp. Ett upphovsrättsintrång i det lilla förstås, men fortfarande inte av Opulens. Lika självklart plockades recensionen bort från fel sajt när det uppdagades och vad jag förstår så har det framförts en ursäkt till frilansskribenten. Hildén känner sig dock inte övertygad om misstaget – ”kalla mig gärna galen för att jag tvivlar”.

Nej, jag tror inte att Hildén är galen. Är egentligen inte ens särskilt upprörd över att en ung skribent tar ut svängarna så pass att han hamnar i diket. Som publicist undrar jag dock hur AB Kultur förhåller sig till sanningen,

När jag påpekar för redaktionen hur det faktiskt förhåller sig får jag svaret att ”formuleringen är helt inom ramarna för vad en kulturskribent kan reflektera över och ställa frågor kring” i en opinionstext.” Men nej, det kan inte vara en fråga om tyckande här – antingen har Opulens gjort ett upphovsrättsintrång eller så har vi inte gjort det. Så som frågan ställs så är det inte en reflektion utan ett insinuerande som därmed blir ett påstående vilket inte är sant.

En publicist som publicerat en lögn ska förstås rätta till det och be om ursäkt.

Stefan Bergmark
Chefredaktör och ansvarig utgivare för Opulens

Svar direkt:

Att Stefan Bergmark reagerar på och har invändningar emot Aftonbladets artikel om Recensionsportalen, där också magasinet Opulens nämns, är naturligtvis helt i sin ordning. Också kritiken mot hur jag som redaktör förhåller mig till hans önskemål om att ändra i artikeln är fullt legitim. Varför behöver jag konstatera detta? Jo, därför att medier får finna sig i att kritiseras och diskuteras. Och vi får tåla att man spekulerar i våra motiv.

På precis samma sätt får magasinet Opulens finna sig i att en kulturskribent i en opinionstext spekulerar i Opulens motiv eller kritiserar hur de arbetar. Det är inte mycket svårare än så.

Att detta kan vara frustrerande har jag inte svårt att förstå, både i min nuvarande roll och tidigare som chefredaktör för en mindre publikation har det funnits anledning att bli förbannad över hur andra beskriver ens arbete.

I sin text slår Jack Hildén fast att Opulens beskrivit återpubliceringen av recensionen på Recensionsportalen som ett misstag. Men han berättar också att han tvivlar. Det är, precis som jag svarat Stefan Bergmark i det mail han citerar ur, helt inom ramarna för vad man kan – och bör – göra inom kulturjournalistiken.

Eric Rosén
Biträdande kulturchef på Aftonbladet

ANNONS EXTERN LÄNK

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

/

Litteratur

LÄS VIDARE

Recensioner till salu – ett rejält haveri

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Litteratur

Media & reklam

Aftonbladet