Kultur

Svenonius snack om Kry är bara snömos

Reklamkampanjen slår blå dunster i ögonen på väljarna

Av: 

Mattias Beijmo

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Stockholms finanslandstingsråd Irene Svenonius hårdlanserar Kry-appen.
Stockholms finanslandstingsråd Irene Svenonius hårdlanserar Kry-appen.

KULTUR

Reklamfilmen visar en lite bekymrad kvinna som ligger vaken mellan två sovande män. En textskylt säger: ”Beställ hem ett klamydiatest idag”. Den unga kvinnan messar direkt till sin nätdoktor, allt ordnar sig.

I en annan reklamfilm beskriver en psykolog helt normala konflikter föräldrar har med sina barn. Men om man som förälder ”känner att man behöver stöd”, ska man kontakta Krys nätpsykologer. Filmerna skapar behov av digitala läkarbesök, och Kry fakturerar regionen. Kry gör fler filmer för pengarna, de som verkligen behöver vård får betala själva. Eller dö.

I en replik till Maciej Zaremba på DN Kultur, hyllar Stockholms finanslandstingsråd Irene Svenonius (M) privata nätläkartjänster; de är ett utmärkt exempel på hennes digitala vårdnirvana. I synnerhet vill hon förknippa Kry med vårdens högteknologiska utveckling.

Men operationer som genomförs på distans och komplicerade system inom intensivvården är något helt annat än den rövarkapitalistiska innovation Svenonius med vänskapskorruption och snömos nu trycker in i sjukvårdssystemet.


I en annan reklamfilm berättar Kry om sitt ”AI-triage”, alltså hur en påstådd artificiell intelligens automatiskt styr vilken patient som ska ha vilken vård. Speakerrösten säger att det sparar pengar ”för både patienten och samhället”.

Men söte Jesus. Kry har inget neutralt ”AI” som avgör vad som belastar skattebetalarna, appen är hänsynslös marknadsliberalism skriven i programkod. Den är inget annat än ett uppiffat, datahungrigt Microsoft Teams-videomöte med en läkare, oftast oförmögen att bota något via en smartphone. Men Kry är också ett politiskt hackerverktyg, en trojan som trasar sönder det svenska välfärdssystemet inifrån.


Svenonius skrev 2019 ett märkligt högerflumpekoral till bok, och det enda som är intressant med den är titeln: Jag vill avveckla mig själv. Det är faktiskt exakt vad konsulter på Boston Consulting Group sa back in the day när Svenonius beordrade sin man, upphandlingschefen Janne, att lägga 257 miljoner på konsulter som ersatte bångstyriga medarbetare. När de utfört Stockholmsmoderaternas skitgöra, avvecklade de sig själva.

Precis som när Irene Svenonius körde Nya Karolinska i diket, är det förment neutrala mekanismer som nu ska realisera moderaternas marknadsliberala ideal. Reklam förklädd till information och ord som ”AI” slår blå dunster i ögonen på väljare och tjänstemän. En win-win för staten och kapitalet som kan omsätta barn, sjuka och äldre till tillgångar i bolag med säte på Caymanöarna. Eller i Täby.


Fjärråtkomst till nödvändig läkartid ska finnas i ett modernt samhälle, men bevisligen kan det offentliga göra sådant själva. Om vården ska klara sitt uppdrag, måste människor och maskiner fördelas så att vården – digital eller inte – är lika bra för alla.

Men varken Krys app eller Irene Svenonius är programmerad att sträva efter jämlikhet. De är robotar med uppdrag att realisera en politisk ideologi, oavsett kollaterala skador. Och ingen av dem kommer självmant avveckla sig själv.

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Irene Svenonius

Sjukvård

Boston Consulting Group

Artificiell intelligens