Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Öppen för det fantastiska – som en läsande igelkott

Hos årets Alma-pristagare Jean-Claude Mourlevat lever sagan

Den franska författaren Jean-Claude Mourlevat (f. −52) får Alma-priset 2021.

En romanläsande igelkott som går till frisören och finner denne mördad, för att därefter falskeligen bli anklagad för att ligga bakom dådet.

Så kan det gå till i den franska Alma-pristagaren Jean-Claude Mourlevats böcker, här kapitelboken Jefferson från 2018. 

I likhet med sin författare, född 1952, tar vår igelkottshjälte gärna sin tillflykt till litteraturen när livet bär honom emot. Själv hämtade Mourlevat som kraft och tröst ur Daniel Defoes Robinson Crusoe, när han som tioårig lantarbetarson hamnade på en sträng internatskola. Romanen blev hans första riktiga närkontakt med litteraturen, och han upplevde det som att boken talade direkt till honom, utan omvägar och på ett närmast mystiskt vis. Om denna tid berättar han i den självbiografiska romanen Je voudrais rentrer à la maison från 2002.

Litteraturen och dess historia tycks på det hela taget alltid finnas nära till hands i Mourlevats författarskap, något som han menar kan ha sin förklaring i att han växte upp i ett hem där det knappt fanns en enda bok. Längst i den vägen går måhända romanen Le chagrin du roi mort från 2009, utspelande sig i ett enormt bibliotek där låntagarna letar sig fram mellan hyllorna med hjälp av en märklig sorts vagnar.

”Jean-Claude Mourlevat är en lysande förnyare av sagans traditioner”, skrivet Alma-juryn i sin motivering som särskilt tar fasta på författarens öppenhet gentemot det fantastiska: ”Tid och rum upphävs i hans berättarvärldar, och på en drömsk och träffsäker prosa gestaltas eviga teman som längtan och kärlek, utsatthet och krig. Mourlevats ständigt överraskande författarskap fäster epikens urgamla väv vid en samtida verklighet.”

Mourlevat, utbildad lärare men också med en bakgrund inom teatern, debuterade som tämligen medelåders, 1997, med bilderboken Histoire de l’enfant et de l’oeuf, illustrerad av Fabienne Teyssèdre. Sedan dess har det blivit ytterligare ett trettiotal böcker av vilka flera översatts till över tjugo språk av vilka inget råkar vara svenska, tyvärr.

Förhoppningsvis blir det nu ändring på den saken, för många läsare lär säkerligen bli nyfikna på det här brokiga och genreöverskridande författarskapet där många av titlarna som grädde på moset tycks vara av allålderskaraktär, som ovan nämnda Jefferson.

På så vis har Alma-juryn prickat helt rätt, och kalenderbitare torde notera att Mourlevat är den första franska författare som kan se fram emot den lindgrenska checken på fem miljoner kronor.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.