Problemet är högerns makt över medierna

Katalys svarar: Makten över datan är viktig – men inte allt

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Arbetarrörelsen har i hög grad abdikerat när det gäller ägarskap och kontroll av medier, skriver Katalys i en replik till Mattias Beijmo.
Arbetarrörelsen har i hög grad abdikerat när det gäller ägarskap och kontroll av medier, skriver Katalys i en replik till Mattias Beijmo.

Mattias Beijmo har läst boken Klass i Sverige och saknar kapitel om övervakningskapitalismen. Som recept deklarerar han lite dramatiskt: ”Riv ut Sigurd Allerns förlegade kapitel om makten över medielandskapet. Klistra in allt Shoshanna Zuboff sagt”.

Att diskutera med nyfrälsta Zuboff-läsare är inte lätt, men låt oss kort replikera.

Analyserna i Klass i Sverige handlar om förändringar under hela perioden 1980–2020, inte bara om de senare åren där makten över data utan tvivel spelar en ständigt viktigare roll. Katalys planerar också – tillsammans med Ordfront förlag – att ge ut Shosanna Zuboffs bok. Det betyder emellertid inte att alla frågor nu kan reduceras till digital övervakningskapitalism och exploatering av persondata.

Det kapitel Beijmo nämner handlar inte allmänt om ”medielandskapet”, men om ägarskap, kontroll och ideologisk hegemoni i de journalistiska nyhetsmedierna i Sverige. En central poäng är deras betydelse för opinionsbildningen och relationen mellan ekonomisk och politisk makt. Kontroll över centrala mediebolag, deras prioriteringar och utgivare ger inte bara ägargrupperna ekonomisk makt, utan också inflytande över informationsförmedlingen och opinionsbildningen i samhället. På detta område har arbetarrörelsen i stor grad abdikerat.

Den maktaspekten och betydelsen försvann inte som dagg för solen med digitaliseringen. Tvärt om, ägarkoncentrationen blir ständigt starkare. Högerns önskan om att inskränka public service-bolagens ekonomi och betydelse är en del av denna bild.

Sigurd Allern

Professor emeritus i journalistik vid Oslo universitet och medförfattare i ”Klass i Sverige”

Daniel Suhonen

Chef fackliga idéinstitutet Katalys och en av redaktörerna till ”Klass i Sverige”

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.