ÅSIKT

Hammarskjölds plan kan ha skjutits ner

Läckor ur ny FN-rapport pekar på att flyget attackerades – USA:s hemliga arkiv måste öppnas

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: AFTONBLADET / ARKIVBILD
Hammarskjöld och 15 personer från FN, varav åtta svenskar, dog när planet planet, en DC-6:a med besättning från Malmö, kraschade under inflygning till Ndola i Zambia.
KULTUR


Var den flygplanskrasch som i september 1961 blev döden för FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld orsakad av en attack utifrån?

Mycket kan tyda på det enligt en rapport som nyligen överlämnades till FN:s nuvarande ledning. Mohamed Chande Othman, en hög jurist från Tanzania, har haft i uppdrag att gå igenom både äldre och nyare material och hans slutsats är att det finns en rad indicier som tyder på att Hammarskjölds plan beskjutits från luften.

Rapporten är ännu inte offentliggjord i sin helhet men brittiska The Guardian har läst en del av innehållet och berättar att Othmans slutsatser bygger på tidigare okända dokument från bland annat amerikanska, brittiska och belgiska regeringskällor.

Foto: AFTONBLADET / ARKIV
Dag Hammarskjöld, okänt datum.


Men fortfarande måste det enligt Othman finnas hemligstämplade papper i arkiv på båda sidor om Atlanten som skulle kunna ge ytterligare ledtrådar. Både USA och Storbritannien hade avancerad signalspaning kring Kongo och fransmännen hade i hemlighet försett utbrytarprovinsen Katanga med jaktplan som skulle ha kunnat operera i det aktuella området.

Den blodiga Kongokrisen 1960–65 var en härva av politiska och ekonomiska intressen. Den kan ses som en tragisk symbol för kolonialismens dödsryckningar och det kalla krigets logik. Efter ett halvsekel borde tiden nu vara inne för en fullständig öppenhet kring vad som egentligen hände FN-planet på vägen till Ndola.

ARTIKELN HANDLAR OM