ÅSIKT

Därför homohetsar Putin

Mattias Svensson om hur den amerikanska friheten blivit ett avskräckande exempel

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: AP
När Putin hetsar mot homosexuella är det inte för att han är homofob utan för att han vill få med sig anhängare från ortodoxa kyrkan, landsbygden och högerextremister, skriver Mattias Svensson. Bilden från en demonstration i Berlin.
KULTUR

När auktoritära populister piskar upp hat mot kändisar, medier, muslimer, homosexuella, tidigare politiker eller andra som misshagat dem, är det ofta svårt att se logiken i vad som driver dem. Kanske för att vi ­letar förklaringar i exempelvis ­rasism och homofobi, när den egentliga drivkraften ofta är maktstrategisk.

Natalie Antelevas reportage Russias new scapegoats, för nyhetssajten Reveal (24 sept 2016) ger en intressant inblick i vad som driver hetsen mot homosexuella. Antelevas tes är att Vladimir Putin inte förföljer ­homosexuella för att han är särskilt homofob. I hans stab finns flera ­homosexuella.

Ändå är Ryssland ett land där allt fler hbtq-demonstranter har gripits, där homosexuella personer avslöjas av kampanjorganisationer och sägs upp från sina jobb och där en lag mot homosexuell propaganda genomdrevs inför OS 2014.

Anteleva menar att förföljelserna har stärkt Putins band till den ortodoxa kyrkan och därmed till landsbygdsbefolkningen, liksom till ­högerextrema grupper med hormonstinna män som mest vill ha ­någon de legitimt kan förfölja och misshandla.


Förföljelserna har också distraherat västmedier att skriva spaltkilometer om hbtq-­lagar, medan Putin lite i skymundan kunde slå ner hela den nymornade demokratirörelsen efter valet 2011.

Homohetsen och fördomarna är dessutom en geopolitisk fördel i kampen om grannfolkens stöd. När Vladimir Putin försöker minska det amerikanska och öka det egna inflytandet i exempelvis Georgien sker det bland annat genom att skrämmas med den amerikanska friheten för homosexuella.

Vid en konferens i Tbilisi, Georgien, i maj 2016 hamrades budskapen in om hur Rysslands president Vladimir Putin står upp för familjevärden, medan västerländsk liberalism förstör världen, homosexualitet är en del av den amerikanska agendan och om georgierna inte håller emot kommer de att bli som San Fransisco.


Intressant nog sker detta med benäget bistånd av delar av den kristna amerikanska högern. Den Putin­vänliga agendan till trots var konferensen i Georgien finansierad och sponsrad med flera amerikanska ­talare från World congress of families, en lobbyorganisation som också ­legat bakom skärpta lagar mot homosexuella i Afrika, liksom i Ryssland.

Nu har den agendan flyttat in i Vita huset. När Donald Trumps chefs­strateg Steve Bannon sommaren 2014 talade vid en konferens i Vatikanen berättade han att han mobiliserar sina skaror med löften om två frihets­inskränkningar: abortförbud och att äktenskapet ska förbehållas endast heterosexuella.

Brottet kan inte bli tydligare med det 1980-tal då amerikanska konservativa underminerade kommunismen genom att i Östeuropa och Sovjet locka med den amerikanska friheten, komplett med Hollywood där Ronald Reagan gjorde sina filmroller, och populärmusik från svartlistade artister.

När dagens kristna och alternativa amerikanska höger åker till samma länder är det för att underminera den amerikanska friheten, genom att ­lyfta fram den som avskräckande exempel.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hbtq