Kultur

– På förlaget sa de: ’Tyvärr är du en medelålders man…”

Gustaf Skördeman, 54, bokdebuterar med thriller som sålts till tolv länder

Av: 

Jan-Olov Andersson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Han är just det som förlagsbranschen inte efterfrågar när det gäller debutanter – en medelålders man.

Nu har Gustaf Skördemans, 54, thriller ”Geiger” sålts till tolv länder, redan innan den kommit ut i Sverige.

– Jag kan ju trösta mig med att om det går bra, är det tack vare bokens innehåll, säger han.

Gustaf Skördeman, aktuell med thrillern ”Geiger”.
Gustaf Skördeman, aktuell med thrillern ”Geiger”.

Låter namnet Gustaf Skördeman bekant så tillhör ni den nog rätt exklusiva skara som alltid läser eftertexter till tv-program. För där har hans namn stått, som manusförfattare till såpor, krim-, barn- och många humorprogram. Rederiet, Parlamentet, Hjälp!, buskis från Vallarna, Morden i Sandhamn, Playa del Sol är bara ett litet urval av det han har jobbat med.

– Jag hade pluggat i Uppsala. Sedan försvann alla bara, men en kompis ville dela lägenhet i Stockholm så jag flyttade dit. Jag fick jobb på en reklambyrå och i det jobbet träffade jag folk på olika produktionsbolag och när jag var på Strix, där självaste Robert Aschberg satt, tyckte jag det var så cool stämning där. Jag fick jobb under legendariske producenten Bosse Rehnberg (1947-1999).

– När jag väl hade kommit in i den branschen, märkte jag att det var ganska ont om manusförfattare. Jag skrev några knasiga grejer ihop med kompisar som Wille Behrmann, som nu skrivit Kalifat, och Göran Eriksson, nu politisk skribent på Svenska Dagbladet. Sedan har det rullat på …

Tänkt på intrigen i tio år

Tanken på att skriva något skönlitterärt har funnits länge. Redan 1986 läste han en DN-artikel om att Nato hade nedgrävda sprängladdningar, kanske även atomvapen, under vägarna i centrala Tyskland. Att de hellre skulle ödelägga centrala delar av landet än låta ryssarna ta det, i händelse av ett nytt krig.

– Jag tyckte det var så märkligt att något så superhemligt hade läckt ut. Det borde man göra något av, tänkte jag.

Grundplåten till intrigen i Geiger har han haft i tio år. Han skrev boken på tre, fyra månader, parallellt med att han jobbade med Parlamentet åt TV 4 och Playa del Sol åt Kanal 5.

Det är svårt att förklara vad Geiger handlar om utan att förstöra alla överraskande turer i intrigen. Men det är kalla kriget i bakgrunden, hotet har aldrig försvunnit, det är KBG och Stasi och Säpo och det är kvinnliga ryska spioner som utbildats att med honungsfällor, alltså sex, skaffa information.

Likheter med Hyland

Det är också kopplingar till nutida terroriströrelser och mycket utspelas kring en svensk pensionerad tv-legendar som går under namnet Farbror Stellan. Han håller hov i sin stora villa för eliten – allt från nöjeskändisar till politiker till ambassadörer. Han har uppenbara likheter med Lennart Hyland (1919-1993) och många lär bli förvånade när den Hyland-liknande tv-profilen sedan förknippas med spioneri och sexövergrepp.

– Hylands storhet, hur folkkär han var, det går nog inte riktigt att föreställa sig i dag. Det är det jag ville skildra. Att nöjeskändisar och politiker beblandas är ju inte så ovanligt, titta på Micael Bindefelds födelsedagsresa till Israel. Men när jag skrev in sexbrotten, då tänkte jag främst på Bill Cosby och brittiska tv-stjärnan Jimmy Savile (1926-2011). Nu i efterhand, sedan boken var klar, är ju finansmannen Jeffrey Epstein (1953-2019) ett annat namn man tänker på.

Bokens egentliga huvudperson är en polis, Sara Nowak, som blir indragen i alla affärer på grund av kopplingar till tv-profilen. När allt ställs på sin spets, är det hon som förstår att fruktansvärda terrordåd kan inträffa…

Hollywood visar intresse

Gustaf Skördeman är alltså debutant – och 54 år gammal.
– På förlaget sa de ”Nu är du tyvärr en medelålders man…”. Det anses inte alls intressant i förlagsbranschen, en ung tjej hade ansetts vara mer spännande. Så om det ändå går bra, får jag trösta mig med att det är tack vare bokens innehåll, jag har inte åkt snålskjuts på något.

Har man skrivit en så kallad bladvändare så har man.

Nu ska Geiger ges ut i tolv länder. Flera bolag i Hollywood har visat intresse. Och Gustaf Skördeman har satt igång med andra boken i vad som ska bli en Sara Nowak-trilogi.

– Med tanke på att jag inte är ett känt namn, har allt gått med en jäkla fart, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Intervju Milja Sarkola: – Ekonomi och klass påverkar även våra kärleksval

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Författarintervjuer

Thriller

Kalla kriget