Värvningen av Teodorescu ett snilledrag

Flera intressanta namn i Moderaternas idéprogramgrupp

Publicerad 2019-04-01

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Alice Teodorescu blir huvudsekreterare i Moderaternas idéprogramgrupp.
Alice Teodorescu blir huvudsekreterare i Moderaternas idéprogramgrupp.

Det har gått bättre för Göteborgs-Postens ledarsida än för Moderaterna de senaste åren. Förklaringen är naturligtvis att Alice Teodorescu inte har någon partiapparat att ta hänsyn till; som politisk chefredaktör ska hon bara vara lojal med sitt eget tänkande. 

2015 tog Teodorescu över den av hävd socialliberala ledarsidan, som över en natt bytte skepnad.  Hon var landets första politiska chefredaktör som gav legitimitet åt SD:s frågor och efterhand även svar. Hon har gjort det med den vinnarmentalitet som numera bara finns långt till höger i politiken.

Att Moderaterna plockar Teodorescu som huvudsekreterare för sitt idéprogram är därför ett snilledrag, men också tidstypiskt – eftervalsdebatten har varit en katalysator för ledarskribenter att ta steget in i partipolitiken.  

I programgruppen finns flera intressanta namn: Christoffer Fjellner, Benjamin Dousa, Maria Rankka och Mats Svegfors. Utgången av diskussionerna är med andra ord inte på förhand given, här finns möjligheter till djupa ideologiska diskussioner för det som ska bli underlaget för Moderaternas vägval. 

Den här mönstringen är vad Moderaterna behöver. Det nuvarande ledargarnityret ger intryck av att helt sakna kapacitet för avancerat ideologiskt tänkande, vilket ger förhoppning om att programmakarna får fundera ostörda.

Adam Cwejman tar över efter Teodorescu. Det betyder att G-P får en politisk chefredaktör med en intressant idékritisk profil, möjligen bara skenbart mjukare än sin företrädare.

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.