Mys med skrik, öl och utklädda människor

3x3 kulturtips: Jack Hildén, Cecilia Djurberg och Åsa Linderborg om vad du ska se, läsa och lyssna på just nu

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Typiskt genial musik

ALBUM Kanske är det ett dåligt tips eftersom jag inte kan något om pianister, men jazz- och improvisationsmusikern Arne Forséns nya album Visa från Dorotea, med visor och polskor, är så enkelt vacker att det känns som att vem som helst skulle kunna gjort den. Ett typiskt tecken på att något är genialt. (JH)

Född rolig

MONOLOG I podden Daddy issues (se där, ett bonustips som smögs in) konstaterar de att Jonatan Unge helt enkelt är rolig, han tycks född till det så till den grad att han borde ha svårt att bli tagen på allvar. Därför ser jag fram emot Allt du skulle vilja veta om ideologi under Kulturnatt Stockholm den 27 april. (JH)

Öl, skrik och utklädda män

SHOW The greatest show in town kallar de sig, deltagarna i Sthlm Wrestling. Det ligger något i det, även om det blir lite repetitivt efter ett tag. Det finns något otroligt mysigt med att dricka öl, skrika och se utklädda män och kvinnor låtsas slåss i några timmar. Nästa evenemang är den 4 maj i Slaktkyrkan. (JH)

Skarp nypremiär

TEATER Samtiden är fortfarande ur led. Därför är det en tröst att Hannes Meidals och Jens Ohlins intelligenta, aktuella bearbetning av Shakespeares Hamlet får nypremiär 8 april på Teater Galeasen i Stockholm och fortsätter att vrida om den – med skarpt skådespeleri och ett drabbande barnperspektiv. (CD)

Inte bara gammal utan antik musik

ALBUM Ny musik är ju kul och så, men hur lät det under antiken? Albumet Apollo & Dionysos – Sounds from classical Antiquity ger en fin känsla. På tidstypiska instrument som aulos, vattenorgel och lyra – som rekonstruerats utifrån arkeologiska fynd och vasmålningar – tolkas antika notfragment, musikteori och texter av bland andra Pindaros. (CD)

Internationell seriefrossa

SERIER I helgen 6-7 april äger Stockholms internationella seriefestival rum på Konstfack. Samtal med tecknare från när och fjärran utlovas, liksom högläsning av Joakim Pirinen. Dessutom ges unga och aspirerande serietecknare möjlighet att själva rita och få visa upp sina alster för professionell bedömning. (CD)

Tidstypiskt praktfiasko

DOKUMENTÄR The Fyre – The greatest party that never happened (Netflix) handlar om den musikfestival på en ö i Bahamas som har beskrivits som det största fiaskot på decennier. När besökarna landar på ön är den ett katastrofområde: ingenstans att bo, ingen mat, ingen musik – ingenting. Arrangören McFarland dömdes till sex års fängelse och en radda influensers hotas av stämning. Det var de som fick snurr något nåt som inte fanns. Tidstypiskt, kan man säga. Regi: Chris Smith. (ÅL)

Tidning med något för alla

MAGASIN Mysiga, busiga magasinet Filter med sitt obekymrat glada tilltal levererar nummer på nummer som vandrar mellan alla familjemedlemmar – här finns alltid nåt för alla. Nya prasslet bjuder på en longread av Oscar Sonn Lindell om en mexikansk cancerinsamling. Hisnande läsning. (ÅL)

Komprimerad hågkomst

BOK Édouard Louis har skrivit om sin pappa förut, men aldrig riktat direkt till honom. Den här essän, Vem dödade min far, är en 89 sidor komprimerad hågkomst om en fransk arbetare efter murens fall, både den politiska och den psykologiska. Förlag: Wahlström och Widstrand. (ÅL)

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.