ÅSIKT

Hyckleri att säga att Stadsteatern avbryter samarbetet

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Marcus Ericsson/TT
Arkivbild.

En av teater-Sveriges stora stjärnor har gjort sitt på Stadsteatern. Anledning: sexuella trakasserier och samarbetssvårigheter.

Okej, men om sanningen ska fram så är det här anklagelser som riktats i decennier mot sagde stjärna. Senast i våras reagerade stora delar av ensemblen – kvinnor såväl som män – på att mannen återigen fått nya uppdrag. Det är först med #Metoo som ledningen reagerar.

Enligt Dagens Nyheters källor diskuterades detta på ett ledningsmöte i våras och då ska flera av de 21 cheferna ifrågasatt att han var kvar. En majoritet var med andra ord kritiska. Hans största försvarare var Anna Takanen, teaterns konstnärliga ledare, som menar att han är ”ett geni”. VD Benny Fredriksson ville inte heller klippa banden med stjärnan, utan trodde att man kunde tala stjärnan till rätta. Detta förnekar han i samtal med DN.

Överallt sitter det chefer som tvår sina händer så det plaskar. Det är många arbetsledare som slår sig på bröstet med ordet "nolltolerans", som borde vara en självklarhet. Ordet saknar helt betydelse när de som har arbetsledaransvar varken har agerat eller pratat om det tidigare.

Det är hyckleri att säga att Stadsteatern avbryter samarbetet, när de i själva verket fortsätter att casha in på utsålda föreställningar. Stjärnans kontrakt är slut, då kostar det inget att något avbryts. När får det kosta någonting på riktigt, i reda pengar?

avÅsa Linderborg

ARTIKELN HANDLAR OM