Kultur

Bojkotten är bra – för nazisterna

DEBATT Inga-Lina Lindqvist om bokmässan

Av: 

Inga-Lina Lindqvist

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Nordiska motståndsrörelsen på marsch i Falun.
Nordiska motståndsrörelsen på marsch i Falun.

KULTUR

DEBATT. ”Man straffade en gädda, slängde den i sjön” är ett gammalt ryskt talesätt som kan appliceras på bojkotter av såväl Bokmässan som politikerveckan i Almedalen.

Den exilkenyanske författaren Ngugi wa Thiong’o ställer in sin medverkan vid Bokmässan, Margot Wallström kommer inte till Almedalen – men vem är det som straffas av dessa avhopp?

För att bojkotter och sanktioner ska vara effektiva måste de svida i skinnet på dem man vill straffa.

År 1958 vädjade den sydafrikanska befrielserörelsen till omvärlden om stöd i kampen mot apartheid genom att bojkotta syd­afrikanska varor. Sympatiåtgärden var riktad mot regimen och fick med tiden avsedd effekt. USA:s sanktioner mot Iran drabbade civilbefolkningen hårt och först när Obamas administration hävde sanktionerna och fick till en dialog med Iran har en försiktig liberalisering börjat skönjas.

Vem straffas av att vi bojkottar Bokmässan och Almedalen? Inte är det nazisterna. I likhet med gäddan som slängdes i sjön är de bara glada att vara i sitt rätta element. NMR gråter inte över att Margot Wallström är borta. Och Nya Tider lär inte sörja frånvaron av Ngugi wa Thiong’o. Snarare tvärtom. Vore jag nazist skulle jag jubla över varje motståndare jag kan få bort från planen.

Genom en bojkott av Bokmässan straffar vi i första hand arrangörerna, i andra hand publiken och i tredje hand oss själva.

Arrangören är hårt trängd av kritik. Redan förra året mötte de kraftiga protester men beslöt ändå att hyra ut ett bås till Nya Tider. Det är möjligt att mässan nästa år väljer att göra något annat och då har bojkotten haft avsedd verkan. Men det också möjligt att de släpper in ännu fler tveksamma blaskor för att gå runt ekonomiskt. Och då har vi låtit våra fiender kapa en viktig arena.

Publiken går miste om många samtal och seminarier. Vi liberaler, socialister och apolitiska personer straffas genom en splittring av krafter som hade behövt hålla ihop. Sprickorna som bojkotten har orsakat riskerar att försvaga oss.

Allt medan gäddan simmar vidare.

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Bokmässan 2017

Bokmässan

Ngugi wa Thiong'o

Almedalsveckan

Nazism