Meira Ahmemulic: "Tre generationer" (2022), skulptur.

”Meira, har du besökt din pappas grav?”

Här kan du lyssna på Meira Ahmemulics ljudverk ”Till svenska utvandrare”. Producerat av GIBCA 2021 / The Ghostship and the sea change

1 Meira, har du besökt din pappas grav i Montenegro? När var du senast i Gusinje och Plav?
2 Jag blir inspirerad när Dubravka Ugrešic i sin senaste bok Räven skriver om det listiga och svekfulla djuret: ”Räven är dömd till ensamhet, till ett liv utanför sin egen art”. Du läser Ugrešic. Vad hos henne inspirerar dig?
3 Meira, blir du också äcklad av hur vi har gått från bespottade till begärliga, hur alla plötsligt vill ha blattetjejerna med? Vi är ju ”de andra” men inte bärare av ”de andras” hotfulla machismo … Har du också tänkt på hur blattetjejer hela tiden – både bildligt och bokstavligt – fotograferas i närbild, man ser (de noppade) McDonald's-ögonbrynen, liksom den (depilerade) Frida Kahlo-mustaschen, liksom det tjocka mörka håret (med varje hårstrå på sin plats)? Cultured, urbana, trendiga, knullbara, som att vi genast vill bli påsatta!
4 Vänta ni bara, så ska jag visa er det svarta håret i svanken också – en rest från en svans!
5 Att jag inte ens kan skriva en dikt om midsommar, utan att bli fett förbannad och förvirrad, ASSÅ!
6 Passerar du som vit i dag, Meira? En hipster sa att jag inte får göra anspråk på att vara ”icke-vit”, då jag ju är europé, vilket ju ÄR 100 procent sant. Jag kunde kalla mig ”spicy white”, om jag ville, sa hen. Det lät som en drink, maträtt eller prostituerad, så jag tackade nej.
7 Siktar du också på att ta dig an hela världen, världshistorien,
undergången, alla färger och alla metamorfoser, Meira?

Meira Ahmemulics pappa Enver.
Meira Ahmemulics pappa Enver.


8 Har du också känt hur du hela tiden dödar dig själv med den egna självkritiken, som helt saknar gränser? Att det knappt ens kommer att vara en fläck eller en hes röst kvar av dig när du är klar med dig själv?
9 Meira, har du och din familj blivit kallade för ”Europas n****r” under din uppväxt, och sen när du nämnt detta i ett antirasistiskt finrum anklagats för rasism och appropriering? Har du också saknat orden, verktygen och teorierna för våra erfarenheter? Varför äger vi inga såna? För att vi är juggar? Splittrade och hatiska mot varandra, ja omöjliga, som kollektiv. Än värre i diasporan. Vissa saker gör man bäst i att helt enkelt hålla tyst om. Men OM man har en utsträckt tunga?
10 Hur är det att komma från ett land med en så storslagen kustremsa? Har du semestrat i Boka Kotorska?
11 Ser folk ner på dig, som de alltid gjort med dina föräldrar?
12 Undertrycker du ressentiment eller låter du den blomma?
13 Blir du tagen på allvar?
14 Blir du tagen för krigsflykting från 1990-talet? Håller du med om att arbetskraftsinvandrarna och krigsflyktingarna från forna YU egentligen är två sidor av samma mynt eller gör du det inte? Är du rädd för att framstå som banal, Meira? För att du är barn till fattiglappar? Längtar du också tillbaka till fattiglapparna, för att de bär på en sån oerhörd rikedom?
15 Åt vilket håll ligger skönheten och njutningen?
16 Varför blev jag inte dansare?
17 Varför heter alla juggerestauranger ”Monaco”?
18 Har du vänner inom kulturvärlden eller undviker du dem och de dig?
19 Meira, när ska vi flytta tillbaka till hemlandet som inte längre finns? Som är sämre än Sverige? Men som man för fan ändå måste ha rätt att få sakna!

Profiterar du och jag på fattigdom, på främlingskap, på exotism? På våra föräldrars öden?

20 Kan du också vakna mitt i natten och ha svårt att andas, för att det liv som din pappa kom till Sverige för, då på 1970-talet, inte blev av? Visst ångrade han vid livets slut att han kommit? Ångrar du att han inte begravdes här? Hur långt bort i kilometer är hans grav från ditt hem? Känner du en tacksamhet över att han kom? Kan du också känna ett dödande själväckel för att du är så formad av västvärldens privilegier? Skäms du också och tystnar när en äldre svensk dam på tunnelbanan eller spårvagnen läxar upp dig, som vore du ett barn, för att du pratar högt i mobilen på ditt modersmål? Säkert bråkar du med din mamma, eftersom glappet mellan er blivit alldeles för stort, du är ju svensk, något hon aldrig blev. Eller vågar du titta snett på tanten och säga: ”Men ät bajs!!”? Känner du dig då som en primitiv invandrare, en criminal, inte värdig detta fredliga land, som ju inte haft krig på över 200 år? ”Vi har ju trots allt kommit till dem, och inte de till oss”, som min pappa brukar säga …
21 Varför har jag alltid varit så urbota bortskämd?
22 Låga, småsinta tanke (inte mer än en viskning): ”Jag önskar att nån gång i framtiden är det svenskarna och Det Riktiga Europa som på grund av avsaknad av framtidstro med mera utvandrar till Europas Bakgård aka Europas Krutdurk aka Lilla Orienten.”
23 Profiterar du och jag på fattigdom, på främlingskap, på exotism? På våra föräldrars öden?
24 Meira, känner du dig tryggare nu när Sverige är på väg in i Nato eller otryggare?
25 Skulle våra pappor, din pappa Enver och min pappa Predrag, om de hade fått chansen att lära känna varandra, kunnat bonda kring Jugoslavien, invandrarskapet, den trasiga kroppen, förtidspensionen, det yviga temperamentet och rakijan, eller skulle religion, etnicitet, politik och historia slagit in en kil mellan dem?
26 Har du också känt för att som en Montaigne stänga in dig i ett slott för att få skapa i lugn och ro, eller som en Dickinson stänga in dig på övervåningen i dina föräldrars hus, klä dig i vitt och ha en total, obefläckad integritet? Har du också, sen du föddes, vetat att något sånt är omöjligt för en sån som dig, att du måste ut på marknaden, i smutsen, som hunden?
27 Jag har åtminstone lyckats klämma ut två håriga blatteungar ur fittan!

Varför slutar jakten på pengar, lycka och värdighet, så ofta i fattigdom, olycka och allt annat än värdighet? Fast inte för Zlatan!

28 Hatar den sekulära bosniakiska intelligentian på Balkan narodnjake lika mycket som den serbiska gör?
29 Byggde ni ett hus i Gusinje och Plav? Står det och förfaller? Har ni sålt det?
30 Tittar din mamma på svensk-TV, montenegrin-TV eller Sarajevo-TV? Föredrar hon turkiska eller latinamerikanska såpoperor? Följer hon Zvezde Granda och Nikad nije kasno?
31 Är du också skapad av Negativ Energi? Har du ibland känt för att presentera dig rakt ut som ”Negativ Energi”?
32 Är du balkanofob, Meira? Vem har du tagit ut det på? Ditt barn, dina föräldrar, dig själv? Tål du våra landsmän och landsmaninnor? Européer och barbarer samtidigt, ”den andre på insidan”?
33 Varför slutar jakten på pengar, lycka och värdighet, så ofta i fattigdom, olycka och allt annat än värdighet? Fast inte för Zlatan! Kommer hans pappa dö lycklig för att sonen blev succé?
34 Vem har rätt till fest och vila, Meira?
35 Skulle du känt dig mer hemma i Sverige om din pappa blivit begravd här, skulle du då känt att det var din jord, om din fars ben låg i den? 


Fotnot: Dikten är skriven till Meira Ahmemulics ljudverk ”Till svenska utvandrare”, där hon speglar sin pappas personliga resa som migrant från Jugoslavien till Sverige på 1970-talet i de svenska utvandrarnas jakt på lycka hundra år tidigare. Verket är del av hennes separatutställning ”Utsträckt tunga” på Konsthallen Blå stället i Angered i Göteborg, som visas mellan 17 september och 13 november 2022.

Bild: Meira Ahmemulic: "Tre generationer" (2022), skulptur. Foto: Marko Vesterinen

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Marlon Appelgren, Mattias Kling
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Support: Kontakta kundtjänst
AnvändarvillkorPersonuppgiftspolicyCookiepolicyRapportera fel Nyhetsbrev

OM AFTONBLADET