ÅSIKT

Högermobben och mejllistor

KULTUR

”Elit” visar hur mediebranschen ser ut.

Ska Cans avslöjande få någon betydelse, måste vi går vidare och diskutera vänskapskorruptionen inom hela branschen.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Mustafa Can avslöjade mejltonen på Elit.

Dagens Nyheter i går, onsdag, avslöjade Mustafa Can att det finns en mejllista där en rad kändisar - och såna som tror att de är det - sprider skvaller och elakheter om folk, som inte får vara med. De kallar sig Elit. De flesta tillhör den "chica" Stureplanshögern.

Gefundeness fressen!, tänker många - kanske är årets kulturdebatt redan här! Anar man hur eliten eller de som vill tillhöra den tänker om sig själva och andra, blir man dock inte förvånad över arrogansen och föraktet. Ska vi hetsa upp oss över det här, måste vi vara konsekventa och uppröras över hela klassamhället.

”Nollor med positioner”

Mejllistan innehåller också lite för många halvfigurer för att man egentligen ska bli riktigt chockerad. Den verkliga eliten har inte tid med sånt här - den träffas på annat sätt - men genom Cans artikel blir plötsligt en sån som Jan Söderqvist viktig. Folkpartisten Olle Wästberg, statlig tjänsteman på Svenska institutet, är med på den här listan liksom på flera andra. Helt uppenbart har han för lite att göra på sitt jobb.

Där finns också en massa namn som i alla fall inte jag vill lyssna på, men som likt förbannat sitter i tv-sofforna och talar om för mig vad jag ska tycka och tänka. Nollor med positioner.

Och så finns där smärtsamt nog också några respektingivande namn så som Fredrik Virtanen, Stefan Malmqvist och Per Sinding-Larsen, som är med och styr svenskt nöjesliv. De gör att Cans artikel ändå skakar om.

Moderna frimurare

Det finns många såna här listor. De är ett slags modern form av mossiga Odd Fellow eller anala Frimurarordern, där lojaliteten till gruppen är större än något annat. Yrkesetiken, till exempel. De som borde granska varandra låter bli, i stället jabbar de upp varandras namn. Kritiker och journalister, vars uppgift är att informera, får information som kanske har ett allmänintresse, men som de inte kan göra journalistik av. Osanna rykten om människor utanför sprids på en minut till en massa människor och får förödande konsekvenser för den drabbade. På listan säger folk saker som de knappast skulle säga mellan skål och vägg ens till sina verkliga vänner. Den virtuella världen är sådan. Den saknar mänskliga spärrar.

Elit är ett kongenialt uttryck för hur hela medievärlden ser ut och därför blir det verkningslöst om bara de som är med där nackas. Ska Cans avslöjande få någon verklig betydelse, måste vi gå vidare och diskutera vänskapskorruptionen inom hela branschen. Och brutaliseringen av det offentliga samtalet.

Debattreplik:

Åsa Linderborg