ÅSIKT

Ivar Los klassroman blev bara en sentimental film

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

”Kungsgatan” ändå bäst som bok

Marta (Barbro Kollberg) hamnar i dåligt sällskap i ”Kungsgatan”.

DVD Ivar Lo-Johanssons Kungsgatan (1935) är en av hans bästa romaner. Filmatiseringen som gjordes 1943 har precis kommit ut i dvd-utgåva.

Adrian och Marta vill bort från den kvävande landsbygden i Sörmland och söker sig till Stockholm. I staden finns hoppet om en bättre framtid men också faror. Kungsgatan var vid den här tiden Stockholms finaste paradgata men samtidigt ett ökänt tillhåll för gatuprostitutionen.

Marta kommer i dåligt sällskap och lockas till att sälja sin kropp åt rika män. Adrian hamnar däremot hos en redig arbetarfamilj och får jobb på ett bygge. En liknande berättelse återkommer i Ivar Lo-Johanssons självbiografiska bok Stockholmaren (1954).

Kungsgatan var kontroversiell både som bok och som film, inte minst för att den tog upp problemet med könssjukdomar. Enligt nyutgåvans presentationstext vägrade Filmexportrådet först lansera filmen utomlands. När den till slut visades blev den en jättesuccé i flera länder och fick sammanlagt 12 miljoner biobesökare.

Ärligt talat var det kanske inte helt välförtjänt. Boken är en av de främsta arbetar- och storstadsromanerna men filmatiseringen blev mest en sentimental historia. Vill man ta del av en bra berättelse om klass, storstad och utslagning ska man inte se filmen i första hand utan snarare gå till närmaste bibliotek och låna boken.