ÅSIKT

Helan & Halvan i vilda västern

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

”Bröderna Sisters” obegriplig roman från Hollywoods B-lagsförfattare

PROSA Året är 1851 och två bröder får av den mystiske Kommendören i uppdrag att ta sig från Oregon till Kalifornien för att ta död på en Hermann Kermit Warm och avslöja hans hemlighet: hur man på konstlat vis tillverkar guld.

De ökända yrkesmördarna heter Charles och Eli Sisters, den förre tuff, den senare tjock. Rätt snart ser jag för mig 50-talets serietidningshjältar Windy och Salasso, eller varför inte – om jag ska vara riktigt elak – osedvanligt mordiska Helan och Halvan i vilda västern.

Jag begriper inte, allvarligt talat, poängen med Patrick deWitts roman Bröderna Sisters, översatt av Manne Svensson, (Forum) som faktiskt fått bra kritik over there. Den är en parodi på schablonwestern men utan humor, bitvis kvasiintellektuell utan intellektuell substans, och dess försök till skojigheter faller platt i ökensanden.

Till saken hör att jag har den egendomliga ovanan att inte tycka kulhål i människokroppar är särskilt kul. Här prickas de in med metronomisk regelbundenhet i en förväntad dramaturgi.

Dock finns så småningom, när bröderna ger sig på försöket att kemiskt locka fram guld ur flodens vatten ett moraliskt budskap: man leker inte hur som helst med jordens grundämnen, det straffar sig.

Det känns dock uppenbart att deWitt har en given framtid i Hollywoods manusskrivarkollektiv. B-laget.