Åsa Linderborg

Dags för Bildt att stå upp för pressfriheten

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Under de fjorton månader som Johan Persson och Martin Schibbye satt fängslade i Addis Abeba, funderade jag ofta på om jag fortfarande kommer vara journalist den dagen de släpps. Om vi som engagerade oss för deras sak – vi var många – nånsin skulle få skriva orden: Välkomna hem!

Andra utländska journalister som gripts i Etiopien, har kastats ut efter en månad. Johan och Martin dömdes till elva år. Säkert ville den etiopiska regimen statuera exempel. Kanske kändes just svenskarna möjliga att välja som offer då den svenska regeringens inledande reaktion var att journalisterna fick skylla sig själva som rotade runt i Ogaden.

Carl Bildt.
Carl Bildt.

Carl Bildt har fortfarande inte försvarat pressfriheten, varken för Martin och Johan eller etiopiska journalister. Det är dags att han gör det nu.

Vad UD gjort och inte gjort under de här månaderna får vi nog aldrig veta, men vad vi vet, är att de förstod allvaret först ett halvår efter alla andra. När Johan och Martin fick sin dom. När allt redan var för sent.

Pressfrihet är ett grundläggande demokratiskt värde som snart bara försvaras av journalister. Politiker gör det alltmer sällan. Storbolag gör det aldrig. När Martin och Johan påbörjade sin hemliga resa, snokade plötsligt Lundinsfären runt på Martin Schibbyes blogg. De var journalisterna i hasorna, strax innan de greps av etiopisk militär. Det här är bara en av alla saker som måste utredas.

I Kalityfängelset levde Martin och Johan med människor som bokstavligen offrat sina liv i kampen mot en diktatur som Sverige har goda handelsförbindelser med.

Under tiden Martin och Johan varit frihetsberövade, har andra svenska journalister grävt vidare där de bara hann sätta ner spaden. Aftonbladet har gjort två stora reportageresor både i Sudan och Ogaden. Vi har följt i spåren av Lundinsfärens jakt på olja och mött människor som vittnar om våldtäkter, fördrivningar och mord.

Göteborgs-Posten har avslöjat hur svenska UD och ambassaden i Etiopien hjälpt Lundin att etablera sig i Ogaden med hjälp av olika säkerhetsstyrkor.

-
-

Sveriges Radio har beslagit Carl Bildt med lögn i kolossalformat: Jo, han var styrelseledamot när Lundin började prospektera Ogaden. Men framför allt bär han del av ansvaret för Lundins folkrättsbrott i Sudan.    

Så snart sånt här publiceras, ska politikerna reagera. Det har ännu inte skett. Ointresset är monumentalt. 

Tack vare dramatiken kring Johan och Martin vet vi nu en massa saker som vi inte visste tidigare. Journalisternas uppgift är att berätta om världen. Det måste vara andra som förändrar den.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN