Korkat, Rönnquist

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Galleristen tror på extremhögerns lögn om hur farliga mörkhyade är

Galleristen Henrik Rönnquist från Malmö är en dum människa.

Dum, som i betydelsen korkad.

Varför? Inte för att han ska ställa­ ut Lars Vilks bilder av rondell­hundar på sitt galleri i juli. Det är tvärtom en ganska viktig handling just nu. Inget konstnärskap har varit mer i hetluften de senaste sju åren. Publiken bör få se Vilks konst.

Nej, han är dum därför att han gått på extremhögerns allra mest fantasifulla lögner om hur farliga mörkhyade människor är.

I en intervju med den danska rasist-bloggen Snapphanen avslöjar han för Sverigedemokraten Filippa von Platen att han med hull och hår svalt myten om att män födda i Norge slutat våldta kvinnor. Alla gruppvåldtäkter ­begås numera enbart av mörk­hyade män som fötts strax norr om Sahara-öknen och öster om medelhavet, påstår Rönnquist.

Det är såklart inte sant, men det behöver man inte ens granska de manipulerade siffror han använder som argument för att förstå. Det är en så orimlig myt att man måste vara ordentligt korkad för att tro på den.

Men Henrik Rönnquist är nog framförallt rädd.

”De vill ta över”, säger han ­ i intervjun och syftar på muslimer. Det är dock oklart vilka muslimer han pratar om.

Lars Vilks har i många år försäkrat allmänheten att hans konst inte är rasistisk eller har ett anti-­islamskt budskap. Att han konsekvent enbart samarbetar med sverigedemokrater, muslimhatare och rasistiska korkskallar är därför något av en bedrift.

Uppdatering: Galleri Rönnquist och Rönnquist kommer att visa Lars Vilks utställning i juli och inte under våren, som påstods i en tidigare version av texten.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.