ÅSIKT

Långsamt samtal om kvinnoliv – en succé

Hanna Olsson är förtjust i podden ”Hemmafru”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Min mormor brukade plocka upp stickningen och sticka på vägen mellan köket och ladugården. Ingen tid fick förspillas.
Själv blir jag märkligt lugn av åsynen av en blank diskbänk.

Hemarbetet, det som vi förr hade hemmafruar till, har uppvärderats. Nu finns det en prislapp på ett rent fönster.
Hemmafruarna, våra mormödrar, farmödrar och i vissa fall mödrar, har också börjat få sin upprättelse. Eller åtminstone förståelse.
Två personer som har jobbat för detta är Kristina Sandberg, författaren till den populära trilogin om Maj, och konstnären Sven Teglund som gjort en bok av sin mammas dagböcker och målat av hennes virkade dukar. Dukarna som de, hennes barn, aldrig ville ha, berättar han i den nya podcasten Hemmafru.

Den kan redan nu utnämnas till årets mysigaste, helt utan dramatisk pianoplink, rappt manus eller olösta barnamord.
Sandberg och Teglund pratar mycket lugnt och nästan riktningslöst om hemmafruars sysslor, känslor och betydelse.
Ämnesmässigt spänner podden från småkakor till skam och lyssnaren blir både nostalgisk, upplyft och sorgsen. Sorgsen över alla oförlösta drömmar, upplyft av stoltheten i ett arbete, om än oavlönat och ibland osynligt.
Ibland skrattar man också, som när Teglund förklarar den komplicerade trugkulturen vid ett fikabord, alltså att man måste övertalas lagom mycket för att sedan ta en kaka till (tills halsbrännan infinner sig).

Det podden gör bäst är att dra ut rottrådarna till tidigare generationer i ljuset, att få oss som lyssnar att få syn på vad vi ärvt av värderingar och titta närmare på dem.
Poddmakarna lovar att de ska prata om hur hemmafrun påverkar oss i dag. Jag kan inte låta bli att tänka på vad hemmafrupodden säger om i dag. Det enklaste vore förstås att tro att hemmafruidealet är på ingång igen, att konservativa vindar viner samtidigt som en lågkonjunktur lurar runt hörnet.
Men den mest akuta spaningen är att det här är ett nytt tydligt steg för svenska poddar, där ett långsamt samtal kan bli en dundersuccé.

ARTIKELN HANDLAR OM