ÅSIKT

Så stoppas tryckfelsnisse

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

"Inte heller törs
man föreslå rösträtt
endast åt högavlönade"

1 av 2 | Foto: Röstkaos på gång.

Omröstningen om jakt på småvilt i riksdagen vanns av regeringen. Orsaken var röstkaos. En vänsterpartist och en socialdemokrat var borta utan att ha kvittats ut, medan en kristdemokrat irrade in trots att han inte skulle vara där.

Vid talmansvalet i höstas missade en vänsterpartist omröstningen för att hon var ute och drack kaffe.

Men man får naturligtvis alltid vad man betalar för. För en riksdagsmannalön på 55 000 får man uppenbarligen ett Fas 3-igt bottenskrap av samhället, personer som inte vet när de ska vara på sin arbetsplats och som inte förstår när de ska trycka på knappen.

Fixera en mental bild: Homer Simpson i kontrollrummet på kärnkraftverket.

Även i de allmänna valen förekommer misstag, vilket är självklart eftersom många tjänar till och med mindre än 55 000. Mats Gerdau (M) och Elisabeth Svantesson (M) motionerade 2009 om att införa elektronisk röstning för att undvika alla misstag.

Det torde av det föregående framgå att det knappast är en lämplig lösning. Inte heller törs man föreslå rösträtt endast åt högavlönade – då får väl politrukerna i ”Folkhemmets Kreml” på Sveavägen 68 utslag av bältros.

Nej, lösningen är att låta särskilda samordnare genomföra röstningen åt Fas 3-are, i allmänna val och i riksdagen. Samordnare blir en välrenommerad person från näringslivet som tjänar minst 100 000 i månaden och därmed bevisat sin intelligens och inte kan trycka fel.

Alexandra Gyllenbåge-Kaprifol